СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ Велика духовна радост се осетила 4. септембра у Рачи крагујевачкој на празник светог мученика Агатоника, јер је тог дана ова живописна шумадијска варош дочекала  свог Архипастира,  Епископа шумадијског Јована.

Радост се очитовала у одслуженој Архијерејској Литургији којом је началствовао Епископ, а саслуживали му следећи свештеници: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереји Радосав Глишић и Љубиша Ђураш, јереј Иван Антонијевић, као и ђакон Небојша Јаковљевић.

Храм је, као и увек када се дочекивао владика у Рачи, био пун верника, нарочито деце са веронауке. Духовну радост је увеличао и још један свечани догађај- литургијско крштење једне бебе, малог Давида, сина рачанског пароха Владе Бранисављевића.

Након обреда крштења и прочитаног апостола и Јеванђеља Епископ шумадијски је одржао богонадахнуту беседу у којој је говорио о значају крштења, као и о Светој Литургији. Он је нагласио да реч Евхаристија значи благодарење и то како за знана тако и за незнана доброчинства од Бога која су далеко већа него ова прва. Говорећи о крштењу малог Давида Епископ је нагласио да је крштење духовно рођење и да бити хришћанин значи обући се у Христа те да своју духовну одећу не ваља да прљамо  и цепамо већ треба да је сачувамо чисту за сусрет са Господом. Свако од нас ће бити питан приликом тог сусрета шта је учинио са својом одећом коју је примио на дан крштења. Владика је затим благословио присутној деци почетак школске године наглашавајући им да сем световних наука треба да уче шта то значи бити човек и хришћанин. Хришћанин треба да се разликује од нехришћанина по животу, а самопоуздање које се данас тако често наглашава код хришћанина треба да буде пре свега богопоуздање-нагласио је на крају своје беседе шумадијски архипастир.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После возгласа „Светиње светима” причестили су се сви присутни свештеници, а затим су најсветијој тајни Православне цркве приступили и верници рачанског краја, међу којима мноштво деце која похађају веронауку предвођена својим вероучитељима.

На крају овог дивног сабрања је уследила трпеза љубави.

Протонамесник Горан Живковић