ПРОСЛАВА 120. ГОДИНА ЦРКВЕ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ДРАГОВУ

ПРОСЛАВА 120. ГОДИНА ЦРКВЕ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ДРАГОВУ На дан када наша Црква прославља Свету великомученицу Марину (Огњену Марију), 30/17 јула 2014. године, служена је Света Литургија, поводом 120. година од изградње Храма. Светом Литургијом началствовао је Архијерејски намесник лепенички и в.д. арх. намесништва левачког протојереј ставрофор о. Саво Арсенијевић, уз саслужење свештеника који су некада служили у овом храму: протојереја ставрофора о. Ранка Ђураша, протонамесника о. Петра Видаковића, јереја Зорана Ивановића и јереја о. Слободана Савковића пароха превешког. Од свештеника који су својим појањем учествовали на Светој Литургији били су: бивши парох драговски протојереј ставрофор о. Радосав Мијатовић, протојереј о. Радивоје Пауновић, парох јагњилски, јереј о. Горан Стојановић, парох жупањевачки, јереј о. Милош Антонијевић, парох секурички, јереј о. Ненад Милојевић, парох други рековачки, јереј о. Александар Ђорђевић, парох рогојевачки и игуманија манастира Прерадоваца, мати Текла.

Градња цркве Светог великомученика Георгија, у Драгову, започета је 1893. године, за време свештеника о. Јована Ђурића, да би се већ следеће 1894. год. 04. јануара у њој почела служити Света Литургија.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, вернима се обратио о. Саво Арсенијевић, и у својој проповеди нагласио да је Литургија заједница и круна нашег живота, да смо у Литургији учесници Царства Небеског. Да је овај Храм кроз своју историју проживљавао заједно са својим народом све невоље и недаће а уједно се увек и веселио у свим добрима. О. Сава је објаснио да је срећна и складна заједница са Богом – живот по Божијим заповестима а уједно и ако не живимо по Божијим заповестима, наша имена никада неће бити поменута у овоме Храму. Да је једино спасење у Цркви у заједници са Богом.

У току Свете Литургије причестио се велики број верника а нарочито деце, која су све време одговарала на Светој Литургији. По замвоној молитви пререзан је славски колач колачара Г- дина Славољуба Васића, док је колач за следећу годину примио Иван Маринковић. После послужења уследио је културно уметнички програм, који је приредила Црквена општина драговска у сарадњи са туристичком организацијом и центром за културу из Рековца. Парох драговски је како на почетку програма тако и на крају пожелео свима присутнима добродошлицу и позвао сав присутан народ на трпезу љубави и народно весеље које се наставило у порти Храма.

јереј Душко Жујевић