Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС БЛАЖЕНОПОЧИВШЕМ ЕПИСКОПУ ХРИЗОСТОМУ У МАНАСТИРУ РУЈАН

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС БЛАЖЕНОПОЧИВШЕМ ЕПИСКОПУ ХРИЗОСТОМУ У МАНАСТИРУ ВУЈАННакон пустошења, разарања и вишевековног тиховања манастира Рујан, благословом и залагањем почившег Владике Хризостома поново се слави Господ и приноси Благодарна жртва Тела и Крви Христове на олтару ове светиње. Родитељском бригом, под својим омофором, око вог жртвеника нас је окупио Владика Јован, молитвено се сећајући блажене успомене Епископа Хризостома.

Данас, када прослављамо светитеље рода нашег, светог Стефана Лазаревића и његову мајку преподобну монахињу Ефросинију, Његово Преосвештенство, Владика Јован је, служећи Свету Архијерејску Литургију, узнео Господу Благодарне молитве предстојавајући литургијском заједницом. У својој поуци је нагласио да задобијање Вечног Царства зависи управо од нас самих и да је дар служења Богу и ближњима једини пут ка томе циљу, истичући пример живота светога Деспота Стефана. Након Литургије служен је парастос Блаженопочившем Владици Хризостому, а потом и мали помен на његовом гробу, где се са неколико дирљивих речи опростио Владика Јован, с обзиром да пастирство над епархијом жичком предаје за неколико дана.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Беседа епископа шумадијског Г. Јована на гробу Блаженопочившег епископа жичког Г. Хризостома

На овој Литургији је правом ношења напрсног крста одликовао протојереја Милорада Ђорема, свештеника у пензији, а чином протонамесника јереја Радоју Санда, пароха прељинског.

Протонамесник Радоја А. Сандо