Одштампајте ову страницу

ПЛОДОВИ ЧАСОВА ВЕРОНАУКЕ ДАЛИ СУ СВОЈ ОДЈЕК НА ВАСКРС У АЗАЊИ

ПЛОДОВИ ЧАСОВА ВЕРОНАУКЕ ДАЛИ СУ СВОЈ ОДЈЕК НА ВАСКРС У АЗАЊИНајвећи Хришћански празник – Васкрсење Христово је у Азањи, као и свуда, посебан догађај. Неколико дана пре самог празника ученици Основне школе „Радомир Лазић“ на часовима Верске наставе и Ликовне културе су били ангажовани око украшавања васкршњих јаја, за традиционалну изложбу „Најлепше васкршње јаје“ која се већ годинама одржава код нашег храма у Азањи. Такмичење за најлепше васкршње јаје одржано је у две категорије (од првог до четвртог разреда и од петог до осмог разреда).

На Велики петак месни храм Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана био је веома посећен, Вечерњем богослужењу присуствовало је мноштво мештана овог села, а запажен је и велики број школске деце.

Сви који су посетили наш храм и присуствовали Св. богослужењима на Велику суботу и Васкрс могли су да погледају дело вредних руку наше деце, односно изложбу Васкршњих јаја, а сви који су посетили изложбу могли су да гласају. Гласање је затворено на Васкрс након Св. Литургије. Тада су пребројани гласови.

Васкршњој Св. Литургији присуствовао је велики број верника. Св. Литургију су служили пензионисани свештеник Драгиша Јелић, протојереј- ставрофор и Дејан Ненадовић, јереј. Лепоти богослужења допринео је и Дечији хор нашег храма под вођством вероучитеља. Након Св. Литургије свима присутнима су подељена васкршња црвена јаја. Овде је вредно помена да је велики број деце присуствовао Св. богослужењу и да су се иста Причестила Светим и Животворним Даровима, сјединивши се са Васкрслим Господом нашим Исусом Христом.

На Васкрс у 17 часова отпочело је вечерње богослужење. Након службе уследио је ВАСКРШЊИ КОНЦЕРТ црквеног хора. Хор се, под руководством вероучитеља Бојана Стојадиновића представио са неколико прелепих духовних песама, али су присутни имали прилику да чују и соло извођење Јоване Старовлах, Теодоре Јанчић и Тијане Анђелковић. Након сјајног извођења црквеног хора следило је проглашење победника за најлепше васкршње јаје. Награде су добили по пет ученика у обе категорије. Пригодне награде (дипломе и књиге) обезбедила је Ц.О. Азања.

У категорији од првог до четвртог разреда награде су добили: Катарина Анђелковић (2. разред), Драгана Миљковић (4. разред), Божидар Ковачевић (2. разред), Ђорђе Ђорђевић (4. разред) и Невена Јелић (4. разред); а у категорији од петог до осмог разреда:

  1. место освојила је Милица Јоксимовић 8. разред
  2. место освојила је Тијана Анђелковић 7. разред
  3. место освојио је Лука Вулетић 5. разред
  4. место освојио је Андријана Гачић 6. разред
  5. место освојила је Тијана Игњатовић 5. разред

Велики број људи је погледао изложбу и гласао, јер ових дана око највећег и најрадоснијег празника – Васкрсења Господњег наш храм је био испуњен до последњег места.

И док смо још увек под утиском прославе ВАСКРСА поздрављам вас најрадоснијим хришћанским поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Бојан Стојадиновић, вероучитељ