ЛИТИЈА НА НАВЕЧЕРЈЕ ПРАЗНИКА САБОРА СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА

ЛитијаЕпископ шумадијски Господин Јован предводио је литију у суботу 09. септембра ове године, у очи празника Сабора српских светитеља. Литија је пошла од Старе јагодинске цркве Светог архангела Михаила до манастира «Јошаница», чији је параклис посвећен овом великом празнику.

Овај крсни ход – литија, кренула је у 13:00 часова од Старе цркве до манастира са благословом епископа шумадијског Господина Јована.

Око 1.000 верујућих предводио је епископ шумадијски Господин Јован са целокупним свештенством беличког намесништва који су носили Свете мошти великомученика Пантелејмона, Светитеља Луке синферопољаког и кримског – исповедника, и преподобномученика раитских као и три мироточиве иконе. Након око три часа хода литија је приспела до древне свештене светониколајевске обитељи манастира «Јошаница». Тамо су литију дочекали игуман манастира Евтимије са братством.

У манастиру је епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенства, одслужио празнично бдење. У недељу, на сам дан празника, епископ је одслужио Литургију и у својој беседи је још једном обратио пажњу на неопходност повратка коренима и изразио наду да ће овај дивни обичај – литије уочи овог празника, дубоко се укоренити у Јагодини.

После Литургије био је организован ручак за све, а потом је наш епископ шумадијски ослужио акатист свим Светим у српском роду просијалим.