Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОСМАЈСКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА КОСМАЈСКОГУ среду, треће недеље Великог поста, 19. марта 2014. године, Његово преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован, служио је Свету Литургију пређеосвећених дарова у храму Светих Архангела Манастира Тресије на Космају, уз саслужење свештенства Архијерејског намесништва космајског.

Служењу Литургије пређеосвећених дарова претходила је исповест свештенства космајског намесништва, а исповедник је благословом Епископа био протојереј-ставрофор Илија Поп Лазић.

На Светој Литургији приметан је био велики број деце школског узраста из Неменикућа и Сопота која похађају Веронауку, а која су заједно са својим вероучитељима Јеленом Четник и Бојаном Милановићем активно узели учешћа током читаве Свете Литургије одговарајући на јектеније и појући причастен, и на крају причестивши се часним Телом и Крвљу Христовом.

Надахнуто, поучним речима архипастирске беседе, Епископ је говорио о Светом Причешћу као “леку бесмртности” и духовној припреми за узимање овог Лека, тумачећи у наставку одељак из дневног паримеја Прича Соломонових који говори о мудрости, истакавши да је истински “мудар човек онај који не износи и не истиче своју мудрост већ јевенђелску и божанску… Мудар је онај ко живи по заповестима Божијим, који зна да га је Господ послао у овај свет да буде сарадник Божији, градитељ а не рушитељ…”

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Након Свете Литургије, приступило се читању реферата, који је благословом Епископа припремио парох неменикућски јереј Горан Лукић, на тему “Божанска Евхаристија као основа и средиште живота Цркве”. После прочитаног реферата, уследила је дискусија на поменуту тему, а Епископ је и овом приликом очински саветовао свештенике како да што боље врше своје пастирско служење.

Његово Преосвештенство Епископ Јован је и ове године присуствовао традиционалном програму Васкршњи час који припремају и изводе ученици Веронауке у Основној школи Јелица Миловановић у Сопоту трудом и љубављу својих вероучитеља Јелене Четник и Бојана Миленовића, као и читавог школског колектива коме се Епископ Јован лично захвалио на трудoљубивости уручивши им пригодне дарове.

Горан Лукић, јереј