Одштампајте ову страницу

СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУУ суботу 25. jануара са почетком у 17 часова, ОШ „Свети Сава“ из Аранђеловца је већ седми пут на посебан начин прославила свесрпску славу- Светога Саву. Сви ученици и запослени у школи организовали су Светосавску свиту, јединствену манифестацију-поворку костимираних ученика, на чијем је челу била кочија са ученицима који су представљали св. Саву, Стефана Немању и његову супругу Ану.

Већ други пут Свити је присуствовао и Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, са свештенством орашачког намесништва. Владика Јован је са директором школе Зораном Радовановићем био у кочији која је предводила ову велелепну колону осветљену бакљама, ношених од стране ученика.
Праћена од великог броја аранђеловчана, по снегу који је лагано падао, Свита је прошла читавом главном улицом до парка Буковичке бање, где је на Отвореној сцени одржана приредба која је за тему имала националност и традиционалност нашег народа.

На почетку програма на отвореној сцени Владика Јован се обратио ученицима и наставницима, пожелевши свима срећну славу и нагласивши да се људи рађају за једно време и за један народ, али да постоје и људи који се роде за сва времена и за све народе, као што је то управо наш Свети Сава.

У програму је учествовало свих 450 ученика школе, који су нам кроз програм истакли своје поруке: Шетамо јер не желимо да стојимо у месту, Осврћемо се на прошлост јер не желимо да изгубимо будућност, Хоћемо живот у вечности- следимо пут светога Саве.

Светосавска свита се традицијално одржава уз помоћ и подршку Општине Аранђеловац, Коњичког клуба из Аранђеловца и удружења Свибор из Београда.

вероучитељ Војин Милосављевић