ПОСЕТА ЕПИСКОПА ЈОВАНА КИЈЕВУ И ЦРНОМ КАЛУ

У понедељак 27. новембра 2006. године Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки Јован посетио је Црквене општине у Кијеву и Баточини, у Архијерејском намесништву лепеничком.

У пратњи свештенства, надлежног пароха, протојереја Радосава Петровића и председника општине Баточина, професора Радише Милошевића, прво је у Кијеву обишао храм Св. Тројице који је у обнови.

 

Радови се приводе крају. У храму се налази и спомен костурница Срба ратника од 1912-1918. године, родом из Кијева, који се налазе у заједничкој гробници, која је по први пут отворена.

Епископ Јован је учинио помен и прелио кости српских јунака.

За 14 часова била је заказана свечаност у месту поред Баточине које се зове Црни Као. Сунчани дан, са мноштво народа, а највише деце и омладине, учинило је ову свечаност још лепшом.

Повод је био, освећење два крста, за куполу храма и за звоник, и једног звона, за новоподигнути Св. храм посвећен Св. великомученику Георгију. Ктитори Св. храма су Владимир и Милица Којанић из Лапова, који су финансирали целокупну досадашњу изградњу.

Мало је храмова који су подигнути за четири месеца. Један од њих је овај у Црном Калу. Градња је отпочела 25. јула ове године, темељи освећени 2. септембра,  23. новембра храм је покривен, постављен је под, а 27. новембра освећени су крстови и звоно.

У своме обраћању верном народу, Преосвећени Владика се захвалио ктиторима, и свима који у допринели да се градња овог Св. храма довши у рекордном року. Радови у извођени под будним оком надлежног пароха протојереја-ставрофора Звонимира Витића.

Извођач радова је  проверени мајстор Радиша Милосављевић из Вучића код Раче, а по замисли архитекте Радослава – Радета Прокића из Крагујевца.