БАДЊИ ДАН У СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВЦУ

Vinogradi BozicНајрадоснији празних Христовог Рођеања за све вернике Крагујевца, а посебно виноградске парохије, протекао је у величанственој духовној атмосфери што је само потврда да сабрања оваквог типа имају значај ако сву своју снагу усмеримо ка вечном идеалу - Богочовека Христа и пођемо ка Витлејемској пећини у којој је рођен наш Спаситељ, осећајући Његово присуство. Бити у Спаситељевој близини велика је част и она се стиче високим унутрашњим духовним квалитетима. Господ је увек близу нас и ми смо близу Њега каже апостол Павле. Потребно је да му приђемо чистом душом и чистим срцем. Зато је за вернике виноградске парохије ово био посебан дан.

 

Сабрани под плаштом своје заштитнице Преподобне Мајке Параскеве, видно расположени, потрудили су се да на најлепши начин својој деци предстве Божићне обичаје указујући на њихову предивну симболику, а све са циљем да наша деца у граду осете и доживе Божићну радост, баш онако како су то наши стари на селу преносили са колена на колено, свесни своје вековне традиције.

Настављајући ово Богоугодно дело наших Светих предака верници овог крагујевчког насеља заједно са овогодишњим бадњачарем господином Миланком Јелићем пронели су бадњак улицама виноградске парохије, и на тај начин најавили догађај Рођења Месије, онако како нам то Свето Писмо описује  речима  да ће се Спаситељ родити у граду Давидову. После богослужења, доношења бадњака испред Храма и отпоздрава свештенства и домаћина, приступило се свечаном чину освећења Бадњака, уз молитве Витлејемском Богомладенцу да у нашим домовима буде више  мира и љубави, разумевања и слоге. Да помажемо једни другима као што Христос помаже нама, како би смо изашли  из наше мрачне пећине обасјани непролазном витлејемском светлошћу која увек  изнова сија за све оне који виде себе на Светој Литирхији, без које овако велики дани као што је Бадњи дан, неби имали никаквог смисла и значаја,  ако не оставимо своје домове и пођемо у сусрет једни другима, вазда спремни да у сваком тренутку сведочимо Христа. А Божићни дан јесте дан сретања, а пре свега дан сведочења да се Христос родио. То се могло видети на лицима свих који су после преспаване Бадње ноћи дошли да уберу плодове поста и молитве на Светој Литургији. Са толико усхићења и радости пратили су речи свештенослужитеља,  громогласно појући мелодију Божанске љубави испевану у славу и част Христовог Рођења.

Мир Божији Христос се Роди - Заиста се роди!

Јереј Горан Мићић