ЦРКВЕНИ ХОР “ОПЛЕНАЦ” И ОВЕ ГОДИНЕ У КОТОРУ

ЦРКВЕНИ ХОР “ОПЛЕНАЦ” И ОВЕ ГОДИНЕ У КОТОРУУ периоду од 21. до 27. јула, Црквени Хор “Опленац”, је на позив Српског пјевачког друштва “Јединство”, а уз благослов епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована, боравио у Котору, као и претходне две године уназад.

У цркви Светог Николе у Котору Тополци су одржали веома успешан концерт пред многобројном публиком 23. јула, а оно што је највише радовало све чланове било је учешће на Архијерејској Литургији 26. јула у манастиру Светог архангела Михајла на Михољској Превлаци код Тивта. У овом манастиру се осећа велика Божија благодат Превлачких мученика (70 отрованих калуђера – XV век) чије се миомирисне мошти овде чувају. Светиња Превлачка је иначе постојбина Прве Српске Патријаршије, а тек касније је премештена у Пећку Патријаршију. Манастир Михољска Превлака је установљен, од стране Светога Саве (Немањића), 1219 године за седиште Зетске Епископије.

Свету Архијерејску Литургију тога дана служили су митрополит Тернопољски и Кремањецки Руске Заграничне Цркве Г-дин Сергије и Владика Липљански Г-дин Јован (Ћулибрк) уз саслужење великог броја свештеника и ђакона Митрополије Црногорско Приморске и Руске цркве,а појао је Црквени Хор “Опленац” из Тополе.

И овогодишњи, као и претходна два, боравак нашег хора у Котору донео је свим члановима, и млађим и старијим, једно лепо искуство и жељу да, упркос свим искушењима, наставимо са својим радом и убудуће.

Марија Ракоњац