ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ ДУБРАВИ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ ДУБРАВИУ суботу, 27. јула 2013. године, на дан Светог апостола Акиле и преподобног Никодима, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски и Администратор Епархије жичке, Господин Јован, служио је Свету Архијерејски Литургију у храму Светог Василија Острошког у манастиру Дубрави на Златибору. Саслуживало пет свештеника и три ђакона. Јерођакона Уроша (Васиљевића), сабрата манастира Увца, рукоположио је у чин јеромонаха. Честитајући рукоположење оцу Урошу, Владика га је упутио на ревност, послушност и служење. Обраћајући се верном народу Владика је указао на то да човек мора целим својим бићем, и душом и телом бити присутан на богослужењу и да само онај ко овде, у овом животу, учествује на Светој Литургији, и веру и љубав има , може учествовати на Литургији у вечном животу.

После богослужења Епископ је обишао и храм Светог Великомученика Пантелејмона у истом манастиру који је пре неколико година подигнут на рушевинама порушене и запустеле цркве још крајем 17. века, и новоподигнути конак где су се после триста година настанили и живе први становници ове Свете обитељи.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Духовна поука епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Истог дана Владика је освештао темеље и положио Повељу за нови храм посвећен Силаску Светога Духа на апостоле у селу Гостиљу. Честитајући ове радове Владика је пожелео успешан завршетак храма подсећајући да се светиња никада не заборавља. И у најтежим временима, када све пада у заборав, памте се светилишта и чувају у сећању докле и сам човек постоји.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована на освећењу темеља храма

протојереј-ставрофор Милош Босић, архијерејски намесник ужички