ЕРДЕЧ ПРОСЛАВИО СЛАВУ

ЕРДЕЧ ПРОСЛАВИО СЛАВУЦрква Божија у Ердечу је и ове године прославила своју храмовну славу Пренос моштију Св. Оца Николаја Мириликијског Чудотворца литургијом којом је началствовао пензионисани прота Живомир Миловановић уз саслужење свештеника Милана Ћосића и Мирка Шиљковића.

Иако је био радни дан у литургијском сабрању узео је учешћа велико број мештана, ђака, деце, старих, младих и гостију који радо посећују Ердечку Цркву, сложним појањем и одговарањем на прозбе и возгласе свештеника. Апостол је прочитао ученик Зарије Петровић. Након причешћа начињен је литијски опход око храма, после чега се приступило ломљењу Славског колача. Овогодишњи домаћин је био г. Радивоје Дашић командир Полицијске Управе за Град Крагујевац и Председник ЦО Ердеч. Славски колач за наредну годину преузео је на себе г. Мирослав Ђорђевић власник ресторана Краљев Двор.

Овом приликом вернима се обратио свештеник Милан Ћосић који је честитајући најпре славу, верне поучио колика је снага молитве и праштања. Он је позвао верне да се на литургијским скуповима не моле само за себе и своје ближње, већ и за оне који су нам непријатељи. Зато се најпре морамо поучити да праштамо, што за нас значи да истински у себи пронађемо место за тога коме опраштамо и са њим у будуће живимо на начин, као да се потреба праштања никада није ни појавила. Оно мора бити потпуно и зато је тајна праштања другима у томе да најпре победимо себе и постанемо, како Господ каже, као деца коју су ево овде са нама присутна данас. То ће бити почетак љубави према другим бићима а ми ћемо тако испунити Божију вољу, била је поука оца Милана.

Народно весеље је уприличено старањем домаћина у порти храма и настављено током целог дана.

протођакон Мирослав Василијевић