Одштампајте ову страницу

ПОЛУФИНАЛНО И ФИНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ СРЕДЊИХ ШКОЛА ИЗ ВЕРОНАУКЕ

ПОЛУФИНАЛНО И ФИНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ СРЕДЊИХ ШКОЛА ИЗ ВЕРОНАУКЕУ недељу 19. маја 2013. године у просторијама Духовно-образовног центра “Свети Јован Златоусти” одржана су по други пут полуфинална и финално такмичења средњих школа из Веронауке.

Такмичење је отворио поздравним говором ректор крагујеавчке Богословије проф др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор, који је поред такмичења у знању ученицима такође пожелео да се у своме животу исто такмиче у врлинама и добрим делима. Водитељи полуфиналних такмичења су били гђа Селена Јанковић професорка математике у Првој крагујевачкој гимназији и отац Дејан Шишковић, који су ученике провели кроз три игре: питалице, откривалице и асоцијације где су такмичари одговарали на задата питања. У паузи између сваке од њих, ученици средње музичке школе “Др Милоје Милојевић” из Крагујевца су својим музичким програмом подржали такмичаре.

У првом полуфиналу су учествовале Средња Школа “Никола Тесла” из Баточине, Гимазија “Светозар Марковић” из Јагодине, Гимназија из Лазаревца и Прва крагујевачка гимназија из Крагујевца. У финале су се пласирале Гимназија “Светозар Марковић” из Јагодине и Средња Школа “Никола Тесла” из Баточине.

У другом полуфиналу су учествовале Гимназија из Смедеревске Паланке, Техничка Школа “Никола Милетић” из Аранђеловца, Економска школа из Крагујевца и Гимназија из Младеновца. У финале су се пласирале Економска школа из Крагујевца и Гимназија из Младеновца.

После кратке паузе почело је финално такмичење. И овога пута су ученици показали висок ниво знања из предвиђених области. Разлика у знању између екипа готово да није ни постојала. Иако су све екипе заслужиле да буду прве, одлучиле су нијансе, асоцијације и такмичарска срећа, те је као победник овогодишњег такмичење била екипа Средње школе “Никола Тесла” из Баточине, освојивши 190 бодова. Они су успели да дају највише тачних одговора у веома тешкој и компликованој игри асоцијација, тако да су заслужено понели титулу првака на овогодишњем финалном такмичењу.

На крају квиза учесницима се обратио протонамесник Мирољуб Миладиновић, иницијатор квиза из Веронауке, који је рекао: “Драга децо, ово знање које сте данас показали из веронауке је заиста велика радост за нас.

Величанствена такмичарска атмосфера међу вама и у публици чинила је да је победник био неизвестан до самога краја. Свим екипама честитам јер сви су победници у овом богоугодном делу. Ове честитке су само делић честитки и благослова које нам упућује наш Владика.

Са жељом да ово добро семе које у месецима припреме и данас у такмичењу посејасте, да добри род донесе. Да ово знање, како ви у одговорима данас казасте у добра, хришћанска дела буде преточено.

Хвала свима, а посебно вама који сте дошли из других градова, прелепе шумадијске епархије и својим трудом учинили да и домаћини и Крагујевац заблистају.

Желимо вам драга децо да животворност и светлост науке Христове, коју данас овде кроз такмичење откристе понесете у домове, школе и градове ваше да и сви они који вас буду сретали и са вама радили радост ову имају, јер то ће за све нас бити највећа радост и награда.”

Потом се приступило подели пригодних награда које је ученицима поделио протонамесник Мирољуб Миладиновић. Првопласирани су добили наградно путовање на Острог. Сви учесници су позвани на дружење уз свечани ручак у просторијама Богословије.

Вероучитељ Душан Трифуновић