ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ВИНЧИ КОД ТОПОЛЕ И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЧИН ЂАКОНА

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ВИНЧИ КОД ТОПОЛЕ И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЧИН ЂАКОНАНа дан праведног Јова и преноса моштију Светог Саве Српског, 19. маја 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у винчанском храму који је посвећен Мироносицама.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани свештеник протојереј Милун Алексић, протонамесник Дејан Петровић и јереј Александар Петровић са ђаконима Епархије шумадијске.

У склопу Свете Архијерејске Литургије Епископ шумадијски и администратор жички, господин Јован, рукоположио је у чин ђакона теолога Александра Бојовића из Чачка.

Свету Архијерејску Литургију певали су богослови из крагујевачке богословије светог Јована Златоуста са хором „Опленац“ и диригентом Маријом Ракоњац.

Обративши се верном народу у цркви Епископ је поручио да је човек телесно и духовно биће. Као што се храни телесно исто тако се мора хранити и духовно, у противном, душа ће умрети, а човек ће бити живи мртвац. Душа човекова умире онда када оде од Бога, када не истину узима за истину. Одвојен од Бога човек има потпуно други поглед на свет. Говориће не истину, мислећи да говори истину, биће у заблуди. Онај који има љубави, истинске љубави, а Бог је Љубав, такав човек следи Христовим путем, путем који води ка спасењу. Христов живот и Христово Васкрсење треба да буду наш путоказ. Живот кроз Христа и са Христом је рај, а тај живот започињемо већ овде на земљи.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Духовна поука епископа шумадијског Г. Јована

После одслужене Свете Архијерејске Литургије и пререзаног славског колача, протојереј Ђорђе Радишић са црквеним одбором је организовао послужење и ручак за служашче и присутни народ у школском дому у Винчи.