СЕДНИЦA ЕПАРХИJСКОГ САВЕТА ЕП. ШУМАДИЈСКЕ

Дана 6. фебруара 2007. год.  у Епархијском центру у Крагујевцу, после одслужене Свете Архијерејске Литургије коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован и положене заклетве нових чланова, одржана је годишња седница Епархијског Савета Епархије шумадијске.

 

Седници Савета је председавао Епископ шумадијски, а у раду су учествовала 52 члана Савета – 28 свештеника и 24 најугледнијих представника верног народа.

Епархијски савет је донео неколико значајних одлука за живот и даљи рад Епархије шумадијске:

  • Усвојен је извештај за 2006. год. о духовном и материјалном раду у Епархији шумадијској који је од стране чланова Савета високо оцењен, а посебно рад Епископа и свега свештенства на обнови литургијског и укупног духовног живота у Шумадији.
  • Чланови Савета су констатовали тенденцију, само у периоду борбеног атеизма уобичајену, појединих електронских и штампаних медија да  нападају Епархију шумадијску и њеног Епископа и закључили да се са злонамерним и у литургијски и црквени живот неупућеним људима не може водити дијалог и да на такве коментаре и чланке, утемељене на лажима, не треба реаговати јер је то испод достојанства Цркве.
  • Епархијски савет, свестан тренутка у коме се налазимо, а посебно Косово и Метохија, њен народ и њене светиње, пружа пуну подршку легитимним органима у борби за очување дела наше државне територије, а у духу недавног саопштења Светог архијерејског синода. Истовремено, Епархијски савет пружа подршку и Епископу рашко-призренском Г. Артемију, свом свештенству, монаштву и верном народу Косова и Метохије у истрајавању и опстајању на својим вековним огњиштима.

На крају седнице Епископ се захвалио свим члановима Савета на одзиву и предочио им смернице рада у текућој години у којој је централни догађај прослава 600 годишњице манастира Каленића.