НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У КРАГУЈЕВЦУ

Недеља православља КрагујевацСаборни храм у Крагујевцу Светом Литургијом прославио је  прву недељу Часног поста - недељу Православља. Свету Литургију служило је братство Саборног храма уз присуство верујућег народа. У спомен победе над иконоборцима и над свим непријатељима Православне вере, и на торжествено успостављање поштовања икона у време патријарха Методија, благочестиве царице Теодоре и сина јој Михаила, свети и богоносни оци одредили су ову прву недељу Часног поста за празновање тог догађаја. Ова недеља је названа недеља Православља за спомен победе православног вероисповедања над јеретичким зановетањима и земним мудровањима.

 

Радујмо се и веселимо се, јер данас славимо победу, победу праве вере, победу православља, победу над иконоборцима, победу  над свим јересима и јеретицима, над онима који деле, цепају и руше јединство, једне свете, саборне и апостолске цркве.

У навечерје недеље Православља, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Архијерејских намесништава крагујевачког и лепеничког служио је вечерње богослужење. Више стотина крагујевчана је традиционалном литијом обележило Недељу Православља. Литија је кренула од Саборног храма, улицом Краља Александра до Крста, где се Његово Преосвештенство Епископ шумадијски  Господин Јован са присутним свештенством и верним народом помолио за благостање, напредак града и здравље његових житеља, затим се литија улицом Николе Пашића, улицом 27. марта и Главном улицом вратила у Саборни храм, где је одслужен молебан и прочитан Синодик православља.

Дејан Лукић, свештеник Саборног храма