ПРОСЛАВА СВЕТИХ ЧЕТРДЕСЕТ МУЧЕНИКА СЕВАСТИЈСКИХ-МЛАДЕНЦИ

ПРОСЛАВА СВЕТИХ ЧЕТРДЕСЕТ МУЧЕНИКА СЕВАСТИЈСКИХ-МЛАДЕНЦИУ недељу, 17. марта 2013 године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Сопоту, уз саслужење свештенства и уз присуство великог броја верника. Мноштво школске деце, заједно са својим вероучитељима Јеленом Четник и Бојаном Миленовићем, такође је узело учешћа на Светој Литургији најпре појањем, а онда, после причешћа свештенослужитеља, и кроз часно и Пресвето Тело и Крв Господа Христа.

Након прочитаног Јеванђеља, Епископ се обратио верницима јако лепом беседом у којој је рекао, да је Господу драго да види човека који се придржава поста, који моли Бога за опроштај, и који моли другога човека да му опрости, јер њега Бог води у Царство Божије, води га у рај. И ми се зато молимо да нас Господ сачува како не бисмо скренули на пут пакла, јер пакао је живот без Бога и живот удаљен од Богa.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Владика Јован је такође нагласио да пост није спасоносан ако само тело пости, јер у посту треба да учествује цео човек, односно, да учествује и тело и душа, јер само телесни пост није спасоносан. Али када се споји и телесни и духовни пост, онда тај пост има свој смисао, своју намену, а то је да чисти човека, да га духовно прочишћава, да га духовно освежава, како би се човек духовно просветио.

По завршетку литургијског славља уследила је трпеза љубави, коју је приредио протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, на којој је поред епископа Јована и свештенства присуствовао и председник општине Сопот господин Живорад Милосављевић.

вероучитељ Бојан Миленовић