Одштампајте ову страницу

МОНАШЕЊЕ У МАНАСТИРУ СРЕТЕЊУ ОВЧАРСКОМ

МОНАШЕЊЕ У МАНАСТИРУ СРЕТЕЊУ ОВЧАРСКОМУ сирну среду 13. марта 2013. године, у манастиру Сретењу овчарском, Његово Преосвештество Епископ шумадијски и администратор жички Г. Јован, после вечерње службе коју је служио игуман манастира Преображења, Архимандрит Венјамин, замонашио је у чин мале схиме пет искушеница манастира Сретења: Славицу Станојловић, Сузану Петровић, Наташу Милосављевић, Ану Јевремовић и Наду Павловић. Оне су понеле монашка имена: Евгенија, Февронија, Ирина, Анастасија и Марина.

У својој духовној поуци Преосвећени Владика је подсетио новозамонашене сестре сретењске обитељи да су завет на монашки живот положиле пред Господом Нашим Исусом Христом и Пресветом Богородицом, рекавши: “Децо моја, овде сте све чуле какве треба да будете, и ми и ви заједно да се молимо Богу да оно што сте овде обећале, то и испуните. Бог ће се радовати са мајком својом Богородицом и свим Светима својим, ако будете живеле по ономе што сте вечерас изјавиле”.

Народ, који је у великом броју и са многих страна дошао да присуствује овом светом чину, Преосвећени Владика је подсетио да, само док смо у Цркви као заједници, имамо наду на спасење и да се у Цркви живи смирењем, а не бунтовањем. “Имајте ревност, али по разуму, јер ће нас само таква ревност спасити”, подвукао је Преосвећени Епископ Јован.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Пожелевши новим монахињама свако истинско добро, Епископ је све подсетио да није наше да презиремо свет, него оно што је у зло у свету, а монахиње да се у сваком трентку угледају на светитељке, чија су имена понеле, јер оне нису одвајале љубав према Богу од љубави према човеку.

После вечерње службе и монашења Његово Преосвештенство је одслужио помен упокојеним члановима сретењске обитељи на челу са блаженопочившим Епископом Никифором, и покојном игуманијом Минодором.

Аквилина, игуманија манастира, са својим сестринством уготовила је вечеру за присутно свештенство, монаштво и верни народ.

ђакон Иван Гашић