СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАТАРУШКОЈ БАЊИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАТАРУШКОЈ БАЊИЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке, Господин Јован, служио је 08. марта 2013. године Свету Архијерејску литургију у храму Св. великомученика кнеза Лазара у Матарушкој Бањи уз саслужење осморице свештеника и тројице ђакона.

На Св. Литургији, Владика је рукоположио у чин ђакона теолога Милана Костића из Матарушке Бање, а у чин презвитера јерођакона Јелисеја (Вујовића) сабрата манастира св. Тројице на Овчару.

Новорукоположенима је Владика упутио поучно слово о значају и узвишености свете тајне свештенства и свештеничке службе, и потреби чувања страха Божијег у себи, како би достојно и богоугодно испуњавали мисију у коју је свештенство призвано. Сабраном народу Владика се обратио поуком и подсећањем на хришћанску љубав и смирење у које смо сви позвани као живи чланови цркве Божије и којим вредностима се најугодније служи Богу и ближњима. На крају Литургије, Епископ је уручио досадашњем председнику Црквене општине у Матарушкој Бањи, господину Михајлу Павловићу Архијерејску грамату захвалности за љубав уложену у тридесетогодишњи рад на развоју и унапређењу Црквене општине.

За трпезом љубави, Архијерејски заменик Епископа жичког и старешина храма протојереј-ставрофор Љубинко Костић, уз захвалност Богу, поздравио је Његово Преосвештенство Епископа Јована, монаштво, и сабрани народ захваливши се Епископу за духовну гозбу и радост овога дана.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована - 08. март 2013. године

Духовна поука епископа шумадијског Г. Јована - 08. март 2013. године

Нова радост за чланове парохијске заједнице уследила је у понедељак 11. марта Његово Преосвештенство, Владика Јован је опет служио у храму Св. великомученика кнеза Лазара у Матарушкој Бањи Св. Архијерејску Литургију уз саслужење десеторице свештеника и тројице ђакона. На литургији је тог дана Владика рукоположио у чин презвитера ђакона Милана Костића из Матарушке Бање, именовавши га за пароха грачачког у Грачацу, Архијерејско намесништво жичко. Новорукоположеном презвитеру, Владика је указао на значај свештеничке мисије, упутивши му душекорисне савете за предстојећи му подвиг, подсећајући га да ће Бог из његових руку тражити душе поверене му пастве. На Литургији је Владика одликовао правом ношења напрсног крста протојереја Предрага Миковића, пензионисаног пароха врдилског и протојереја Петра Гавриловића, пароха цветачког, назначавајући да је свештеничка служба крстоносна, и да ово одликовање представља признање за ревност у служби Богу и роду. Сабраном народу Епископ је усмерио пажњу на потребу стајања и живљења у Христу као удова Тела Христовог. На тај начин, кроз Литургијски живот у Цркви ми смо на путу Истине и спасења.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована - 11. март 2013. године

Духовна поука епископа шумадијског Г. Јована - 11. март 2013. године

За трпезом љубави, новорукоположени презвитер Милан Костић је поздравио Епископа и захвалио се на дарованој му и повереној светој тајни свештенства, замоливши окупљени народ да га не забораве у својим молитвама, уз обећање да ће се он у свештеничким молитвама молити за све. У току дана Владика је обишао и храм Светог праведног Лазара у Жичи.

протојереј – ставрофор Љубинко Костић