САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СА СЕДНИЦЕ ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СА СЕДНИЦЕ ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕКрагујевац

Седница Епархијског савета Шумадијске епархије СПЦ одржана је 4. марта 2013. године на дан када Црква прославља свете апостоле Архипа, Филимона и Алфија у Владичанском двору у Крагујевцу.

Пре радног дела, чланови савета учествовали су у Светој Литургији коју је служио у Саборној крагујевачкој цркви Успења Пресвете Богородице Његово пеосвештенство епископ шумадијски Господин Јован. Током Литургије произнесене су молитве Призива Светог Духа за благословен рад Епархијског савета на којем су разматрани домети црквеног живота у Шумадијској епархији током 2012. године. Такође, у Катедралном храму новоизабрани чланови Савета положили су заклетву да ће своју дужност обављати у духу православног предања, поштујући Устав и остала правила Српске православне Цркве.

Отварајаћи заседање, којем је и преседавао, Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован је пожелео новоизабраним члановима Савета плодотворан рад на корист Цркве, односно захвалио им је на досадашњем ангажовању у својим парохијским заједницама, што их је препоручило за чланове Епархијског савета. Епископ је још пожелео члановима да њихов врло одговоран рад буде увек богоугодан.

Сумирајући свој архипастирски рад у 2012. години, Преосвећени владика Господин Јован је истакао да су многе актуелне друштвене и економске тешкоће спречиле боље резултате, али да се и постигнутим може бити задовољно. Истакао је да су и у отежаним околностима током прошле године освештана четири новоподигнута храма, као и нови Владичански двор у Крагујевцу у којем одржана и седница Светог архијерејског синода наше Цркве.

Чланови Савета су информисани од епископа Господина Јована да од децембра месеца прошле године, када се упокојио епископ жички Хризостом, обавља дужност администратора Жичке епархије и да значајан део времена посвећује обавезама у овој епархији. Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован казао је још члановима Епархијског савета да верује да ће све недаће надјачати наша вера и наше молитве и да се он, као архипастир, на свакодневним богослужењима, односно на Светим Литургијама које служи сваког дана, моли за спасење сваког човека.

Већина тачака дневног реда односила се на сагледавање црквеног живота у Епархији и на укупне резултате епархијских органа и тела током прошле године. Одговорни за функционисање ових органа поднели су о томе извештаје, уз исцрпне податке о материјално финансијском пословању. Што се тиче финансијског пословања на нивоу Епархије, обезбеђено је да и прошле године приходи буду довољни да покрију све веће трошкове.

И на овогодишњем заседању Савет истиче да су напори које чини Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован са свештенством и монаштвом на литургијском и свеукупном плодотворном препороду верског живота у Епархији дали значајне резултате, што се нарочито види у све већем броју верника који активно учествују у свим видовима црквеног живота. Једногласно су подржали све видове архипастирског рада. Такође једногласно, усвојени су сви извештаји о раду у прошлој години установа, органа и тела Шумадијске епархије.

У разговору о питањима извођења верске наставе у основним и средњим школама на територији Шумадијске епархије, чланови Савета су информисани да часове православног катихизиса на подручју Епархије изводи око 150 вероучитеља. Број ученика који похађају ове часове је на нивоу неколико последњих године. Чланови Савета верују да ће њихов број у будућности још бити повећан, односно да ће интензиван рад на побољшању квалитета верске наставе и на озбиљнијем стручном усавршавању вероучитеља привући више младих хришћанској науци.

Епархијски савет Шумадијске епархије врло успешним оцењује рад у прошлој години Епархијске издавачке куће Каленић, која је објавила више врло запажених теолошких књига, листа Каленић, радио станице Златоусти и епархијског Продајно-складишног центра.

Што се тиче активности у Епархији у текућој години, договорено је да поред редовних послова Епархије и њених органа, односно манастира, парохија и црквених општина, тежиште рада буде на већем укључивању Цркве у збрињавању потребитих, то јест да се изнађу могућности и средства да се материјално и на друге начине помогне појединцима који све теже живе у времену дуготрајне економске кризе.

У завршном делу заседања, Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован захвалио се члановима Савета на досадашњем труду и показаној љубави. Пожелео је да и у 2013. години, заједничким снагама, у саборном духу, буду остварени постављени циљеви.


ПРЕДСЕДНИК ЕПАРХИЈСКОГ САВЕТА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

ЈОВАН

View the embedded image gallery online at:
https://eparhija-sumadijska.org.rs/vesti/item/2767-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProId5fd4c855bb