Одштампајте ову страницу

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу 33. по Духовима, на дан спомена Часних верига апостола Петра и преподобног Ромила Раваничког (29. јануара), Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

На свету службу Божију, у ледом окованом Аранђеловцу, окупило се мноштво верника, како би дочекали свог Архијереја и како би учествовали у заједничком делу- светој Евхаристији.

Након прочитаног Јеванђеља о Закхеју, Владика Јован се беседом обратио сабраном народу, а кроз питање шта је то најважније у животу човековом? И Владика је одговорио- најважније је да се човек сретне са Богочовеком, са Христом Господом, јер од тог сусрета зависи и спасење човеково и читава вечност. То сусретање Бога и човека може се остварити само вером и покајањем, јер су то, по речима светих отаца, два ока душе којима човек види и сусреће Бога. Поред тога, да би смо сусрели Бога, морамо томе тежити, морамо то желети, као што је и Закхеј желео да види Бога и потрудио се да то оствари. Морамо дакле Бога ставити на прво место у своме животу, јер ако то не учинимо, онда ће наша жеља и тежња бити усмерена на нешто друго, било материјално, било на другог човека, или пак на нас саме. А сваки човек који је себи самодовољан не осећа и не види ни Бога ни другог човека. Вером и покајањем човек побеђује своју гордост, себичност и самодовољност и остварује себе као делом Богочовечанског организма који је Црква Христова.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку свете Литургије Владика Јован је остао на заједничкој трпези, а после тога је освештао звоно и два дрвена крста за цркву брвнару која је посвећена светом Јоаникију, првом патријарху српском, а која се налази на имању породице Карић у Орашцу.

јереј Александар Миловановић

 

Напомена: Беседа је снимљена у *.amr формату и може се отворити помоћу VLC media player-а.