Одштампајте ову страницу

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ДЕСИМИРОВЦУ

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ДЕСИМИРОВЦУНа оданије великог празника Божића, Црква Свете великомученице Недеље у Десимировцу код Крагујевца, прославила је успомену на великог исповедника Божијег, Светог Доситеја митрополита загребачког.

То је уједно и била прилика да се генерације млађих десимировчана упознају са ликом и делом овог великог јерарха Српске Цркве, који је заједно са Епископом жичким Николајем и Епископом шабачким Симеоном, освештао 1937. године цркву у Десимировцу.

Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ шумадијски Јован, а саслуживали су: aрхијерејски намесник крагујевачки протојереј – ставрофор Рајко Стефановић, протојереј – ставрофор Драгомир Кеџић, пароси чумићки протојереј Милан Томић и лужнички јереј Гојко Марковић, као и ђакон Иван Гашић.

На Светој Литургији певао је октет под управом професора Марка Нешића из Крагујевца. Владика је у беседи говорио о значају Свете Литургије, причешћа коме треба да предходи љубав као свеза савршенства. Том љубављу је живео и Свети Доситеј, кога је Црква с правом уврстила у ред светитеља Божијих.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије, освећења и резања славског колача, прешло се у црквену салу за трпезу љубави, коју су припремиле вредне Марте из Десимировца.

Протојереј ставрофор Живота Марковић