СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНИВладика Јован – Љубављу својом добићемо Љубав вечну

У недељу 20. новембра, када Црква Божија прославља Света 33 мученика у Мелетини и преподобног Лазара Галисиота, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Преподобне мајке Параскеве у Јагодини. Владици су саслуживали свештеници беличког намесништва уз појање Петропавловског хора из Јагодине.

По прочитаном Јеванђелском зачалу Владика Јован је у својој омилији протумачио чудесно исцељење гадаринског бесомученика, истакавши да зло тј. ђаво сваког часа вреба човека и одвлачи га у своје мреже. Сваки одлазак човеков од Бога јесте прелазак из светлости у таму, односно из живота у смрт. Слобода човекова управо се и изражава кроз одабир, или живот у Христу и гледање Његове вечне славе, или смрти и гледање муке и патње ђаволске. Највећи човеков пакао јесте не гледање лица Божијег. Вером у Васкрслог Христа, животом у Христу и кроз Христа, причешћем Телом и Крвљу Христовом, победићемо власт таме. Љубављу својом добићемо Љубав вечну.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Јагодини

Да Црква Христова живи и дела у Јагодини видело се кроз причешће великог броја деце и верног народа. Након Свете Литургије верници су са својим Владиком узели учешће у трпези љубави, припремљену од стране братства храма и црквене општине при храму Свете Петке.

Далибор Нићифоровић, ђакон