Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕН НОВИ ПАРОХИЈСКИ ДОМ У СЕЛУ СИЉЕВИЦA КОД РЕКОВЦА

ОСВЕЋЕН НОВИ ПАРОХИЈСКИ ДОМ У СЕЛУ СИЉЕВИЦA КОД РЕКОВЦАНа дан храмовне славе 8. августа, када црква прославља свету Прерподобно-мученицу Параскеву, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован освештао је новосаграђени парохијски дом у Сиљевици.Свечано прослављање храмовне славе започело је светом Литургијом коју су слижили свештеници Архијерејског намесништва левачког. Након трократног опхода и заупокојеног помена на гробу који има исцелитељску моћ, извршено је резање славског колача. Са веома садржајном и Богонадахнтом беседом многобројним верницима обратио се игуман манастира Денковац отац Серафим. Говорећи о животу и страдању Свете Петке, отац Серафим је говорио о хришћанској љубави:
"О љубави Божијој која је Господа Исуса Христа  послала на земљу ради нас људи и ради нашега спасења, такву  љубав је имала Света Петка која је живот свој земаљски дала за Христа, живела је са вером; Све за Христа, Христа  низашта".

После завршетка Свете Литургије, уследио је веома садржајан културно уметнички програм. Окупљеном народу представили су се:  КУД "Левач" из Рековца  са три извођачке групе, лејкашка група "Левач" из Течића и Кавадара. Господин Предраг Благојевић из Течића добродошлицу пожело је здравицом и монологом. О историјату храма, који је детаљно описан у књизи "Сиљевица село у Левчу" аутора Владислава Павловића и Велибора Лазаревића, говорио је надлежни свештеник Сретко Петковић. У склопу програма приложницима и добротворима додељене су захвалнице. Након програма уследио је најсвеченији део, дочекан је Епископ Шумадијски Господин Јован, који је са свештенством извршио освећење парохијског дома.
У беседи Владика Јован, је истакао: "Верујем да је овај парохијски дом подигла вера ваша браћо и сестре, вера и љубав, желим вам  да се у њему сакупљате увек на радост, док боравите у њему увек говорите само о добру, поносан сам са вама и радујем се што је Сиљевица и мало село Баре добило овакав прелеп парохијски дом..." На крају Владика Јован је најзаслужним приложницима доделио Архијерејке грамате захвалности. После освећења уследила је славска трпеза. Парохијски дом у Сиљевици започет је у пролеће 2005. год. са благословом Владике Јована, исте године на дан храмовне славе 8. августа, Владика  Јован положио је камен темљац  и извршио освећење темеља. Градња је трајала 6.година што је за мештане Сиљевице и Бара веома велики успех. Данас у Сиљевици има око 55. кућа а у Барама 23. у којима углавном живе по два члана породице. Парохијски дом саграђен је искључиво  средстима прикупљеним од добровољних прилога, сви мајсторски и физички радови у већини случајева изведени су бесплатно то јест у виду прилога. Парохијски дом располаже салом кaпацитета 150. гостију, има кухињу, канцеларију, мању салу, предиван трем у моравском стилу  и санитарни чвор са два тоалета.

протонамесник Сретко Петковић