СЛАВА ХРАМА СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СЛАВА ХРАМА СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУПразник Првопрестолних апостола Петра и Павла из године у годину сабира Цркву Христову у Аранђеловцу око велелепног храма подигнутог њима у част у овом граду под Букуљом. И ове 2011. године Господње Петровдан је свечано и торженствено прослављен, на првом месту пуноћом Архијерејског служења.

Пре свете Евхаристије, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован освештао је новоподигнуту чесму у порти храма, која је урађена од белог венчачког мермера, са мозаичном иконом Пресвете Богородице „Живоносни Источник“.

Свету Архијерејску Литургију служио је владика шумадијски Г. Јован, уз саслуживање старешине храма протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, свештенства орашачког намесништва и двојице ђакона.

Обраћајући се народу и честитајући храмовну славу свима, владика Јован је у беседи истакао значај и неопходност Литургијског сабрања за живот и спасење сваког човека. Света Литургија је место сусрета Бога и човека, јер се на свакој светој Литургији сједињују небо и земља. Литургијом се небо и оно небеско спушта на земљу, а земља и све што је на њој узноси се на небо.

Беседа епископа шумадијског и администратора крушевачког Г. Јована

Такође, Владика је нагласио и величину св. апостола Петра и Павла, који су два темеља на којима Црква Христова почива. Они су по речима св. Аве Јустина, „двојица најсиромашнијих богаташа“, који оставивши све своје и све светско, задобише цео свет и Богу га приведоше.

Након свете Литургије обављена је Литија око храма и пререзан славски колач, а потом је млађи ансамбл КУД-а „Електропорцелан“ извео сплет игара из Шумадије и Западне Србије.

Славље је настављено заједничком трпезом љубави у сали парохијског дома.

 

јереј Александар Миловановић