КАНОНСКА ПОСЕТА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ЦРКВИ У АЗАЊИ

КАНОНСКА ПОСЕТА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ЦРКВИ У АЗАЊИУ четвртак 7. јула на празник рођења Светог Јована Крститеља, пророка и претече Господњег, за кога су уста Господња изговорила да је он највећи од жена рођен, наше намесништво посетио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован. Том приликом Епископ је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у Азањи, уз саслуживање свештенства епархије шумадијске. У овом селу које је ушло и у Гинисову књигу рекорда по највећој погачи на свету, народ се у великом броју окупио да дочека свог Владику и са њим подели радост Литургијског сабрања.

Преосвећеног Епископа Господина Јована на улазу у порту дочекала су дечица у народним ношњама и са цвећем, као некада јерусалимска деца Христа са палминим гранчицама, пожелевши му срдачну добродошлицу.

Беседа епископа шумадијског и администратора крушевачког Г. Јована

Обративши се окупљеном народу Владика Јован је говорио о данашњем празнику, о Светом Јовану Крститељу, његовој величини и улози која му је намењена још пре зачећа у утроби његове мајке. Његова величина се најпре огледа у његовом светом животу и по томе што је он тај који прирема душе људске за долазак Спаситеља света. Како је то и чиме припремао Свети Јован народ да дочекају Онога кога су вековима и вековима ишчекивале богочежњиве душе? То је чинио Свети Јован проповеђу, оном предивном реченицом коју је изоговорио народу када се појавио на реци Јордану: „Покајте се, јер се приближило Цааство Небеско.“ Овим речима покајања своју спаситељску и искупитељску делатност почиње и Господ наш Исус Христос. О покајању би се могло много говорити, али укратко речено покајање је преумљење, промена ума који тако често зна да у нама блуди, да буде на странпутици, а не на путу Божијим. Покајати се, значи преобразити себе у бољег човека.

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави коју је припремило братсво наведеног храма.

јереј Ненад Петровић