СЛАВА ПРИПАДНИКА ПРОТИВ ТЕРОРИСТИЧКЕ ЈЕДИНИЦЕ У ЛИПОВИЦИ КОД БАРАЈЕВА

СЛАВА ПРИПАДНИКА ПРОТИВ ТЕРОРИСТИЧКЕ ЈЕДИНИЦЕ У ЛИПОВИЦИ КОД БАРАЈЕВАДана 7. маја 2011. године, облежена је слава Свети Великомученик Георгије у бази Против терористичке јединице (ПТЈ) у Липовици код Барајева. За разлику од предходних пет година, колико постоји ова јединица као самостална формација у оквиру полиције и која од тада обавља најодговорније задатке у држави, ове године је било најсвечаније на прослави њиховог празника. Прво је уследио почасни поздрав Председнику Републике Србије Господину Борису Тадићу и министру полиције Господину Ивици Дачићу уз интонирање химне Боже правде. Затим је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован обавио обред резања славског колача, уз саслужење свештеника Архијерејског намесништва бељаничкогУ поздравној речи Владика је нагласио личност Светог Георгија као прави пример за све припаднике јединице. Он је својим животом сведочио истинитост хришћанскe вере, а тако смо дужни и ми да чинимо. Свети Георгије је заштитник ове јединице и молитвеник пред престолом Господњим. На крају је Епископ молитвено позвао Господа и светог Георгија да буду помоћници како овој јединици тако и целом народу нашем да би смо одржали љубав без сенке, наду без поклекнућа и веру без сумње.

На прослави Дана Противтерористичке јединице, председник Србије Борис Тадић изјавио је да је Србија лидер у борби против организованог криминала у региону и да, поред искушења са којима се сусреће, неће одустати од супротстављања мафији у Југоисточној Европи."Оно што Србија данас ради је од пресудне важности за будућност наше деце. Показаћемо да нико нема већу моћ од државе Србије", поручио је Тадић.Тадић је рекао да је Противтерористичка јединица привржена свом народу и традицији коју има и да је та јединица у сваком тренутку способна и увек је прва у борби против организованог криминала и тероризма.Председник Србије је рекао да се Србија налази у времену пуном искушења, да је суочена са економским проблемима који су последица деведесетих година, као и са проблемом организованог криминала који је присутан у целом региону."Поручујем да нико није јачи од државе и на мене можете да рачунате, јер сам ја, као врховни командант, део ваше јединице", закључио је Тадић.У бази Противтерористичке јединице Министарства унутрашњих послова Србије, у присутву председника Републике Бориса Тадића и министра полиције Ивице Дачића обележен је Дан те јединице и крсна слава Ђурђевдан.Председника Тадића је у бази Противтерористичке јединице у Липовици дочекао почасни строј и командант Горан Драговић, а међу званицама су и директор полиције Милодар Вељовић, директор Безбедносно-информативне агенције Саша Вукадиновић, потпредседник владе Јован Кркобабић, и представници дипломатског кора, међу којима и амбасадор Русије Александар Конузин.

Заменик премијера и министар полиције Ивица Дачић поручио је да борба против криминала, корупције и тероризма мора да се води у континуитету и нагласио да без добре сарадње свих државних органа који се тим послом баве, али и међународне сарадње, нема успешне борбе.Дачић је на обележавању Дана и крсне славе Ђурђевдан Противтерористичке јединице Министарства унутрашњих послова Србије рекао да је добра сарадња свих државних органа који се боре против криминала, корпуције и тероризма и безбедносних структура, као и међународна сарадња, предуслов за успех у тој тешкој борби, која понекад "личи на Сизифов посао".

"Наш циљ, и полиције и свих других државних органа који се тим послом баве, јесте да као свети Ђорђе убијемо ту аждаху, која је највећи непријатељ једне државе, народа и целог региона", истакао је министар.Дачић је нагласио да нема напретка без ослобађања од криминала, корупције и тероризма, ни стварања мирне и стабилне заједнице, што Србија треба да буде.

Министар унутрашњих послова Србије уручио је председнику Србије плакету Противтерористичке јединице МУП-а Србије, поводом прославе Дана и крсне славе Ђурђевдан.