Одштампајте ову страницу

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИ

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИНа највећи хришћански празник, празник над празницима, празник када је Спаситељ после три дана проведених у гробу васкрсао и васцелом свету се показао као Победитељ смрти, Црква Божија у Богом чуваном граду Јагодини своју васкрсну радост је поделила са својим Епископом. У поподневним часовима Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством беличког намесништва, у препуној Цркви верног народа, служио је пасхално вечерње уз појање хора при храму Светих апостола Петра и Павла. На Богослужењу које је протекло у побожној и молитвеној атмосфери у беспрекорном поретку, читана су Јеванђеља на српском, црквенословенском, енглеском, грчком и латинском језику.

Том приликом, Преосвећени је, за ревност у вршењу свештеничке службе, произвео архијерејског намесника беличког и старешину Петропавловског храма јереја Небојшу Младеновића у чин протојереја и ђакона Нинослава Дирака у чин протођакона. У надахнутом обраћању Епископ се обратио свештенству Христовим речима „А највећи између вас да вам буде слуга“ и позвао их да својим залагањем и својим трудом, својим служењем помогну новопостављеном намеснику на увећању народа божијег у овом крају, а исто тако и народ је позвао да у тој заједничкој жртви помогне.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После службе у порти храма јагодински вероучитељи и Црквена општина организовали су такмичење за најлепше осликано васкршње јаје међу радовима ученика основних школа која похађају верску наставу. Владика тешком одлуком је изабрао победника а потом је са окупљеном децом на традиционални начин иницирао „такмичење“ за најаче јаје. Уследио је културно уметнички програм а после њега и трпеза љубави коју је организовала црквена општина при храму и братство.

ђакон Далибор Нићифоровић