ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГУ петак 15. априла 2011. године, када наша Света Црква прославља Преподобног Тита Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова у Благовештенском храму у Рајковцу.

Светој Литургији је предходила исповест свештенства Архијерејског намесништва младеновачког. Исповедник је био високопречасни протојереј-ставрофор Милан Борота.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протонамесник Владан Јовановић, јереј Милан Јовановић и ђакони Петар Лесковац и Небојша Јаковљевић. На Литургији је певао хор Благовести под руководством диригенткиње Љиљане Миловић.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Светог Причешћа свештенства и верног народа, наш Првојерарх се обратио присутном народу беседом у којој је истакао колико је велики значај молитве за сваког хришћанина, али молитве која излази из чистог срца, која иде из смирења, јер једино такву молитву Господ чује.

Наш Владика је истакао да су дани поста управо потребни да нас приведу познању истине, да спознамо шта је правда и истина, шта је Бог а шта грех. Цео Васкршњи пост је у знаку страдања, распећа и васкрсења Христовог, а то је знак и човековог живота на земљи. Живот човеков је највише у знаку страдања и распећа и добро је докле он схвата да је тако, али таквом животу треба придодати још и у знаку васкрсења.

После Свете Литургије јереј Зоран Алексић је прочитао реферат на тему “Саможртвени Јеванђелски етос наспрам савремене нарцисоидности” након чега је уследила плодна дискусија. На крају се приступило трпези љубави коју су припремили рајковачки пароси протонамесници Александар Марковић и Слободан Раковић.

јереј Ратко Аврамовић