ПРАЗНИК ЦВЕТИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ПРАЗНИК ЦВЕТИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУСтара Милошева Црква у Крагујевцу традиционално свечано прославља Цветну недељу Великог поста Светом Архијерејском Литургијом, коју је служио Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење протојереја – ставрофора Зорана Крстића, Драгослава Степковића, Сава Арсенијевића, Рајка Стефановића, Милана Благојевића и Александра Бороте.

Будући да Црква прославља долазак Спаситеља у Јерусалим и почетак Његовог Крсног, а за нас спасоносног страдања и Васкрсења, препуном храму верног народа се након прочитаног Јеванђеља по Јовану, обратио Епископ шумадијски Г. Јован који је у својој беседи пре свега нагласио да је Васкрсење Христово фундамент наше вере и да ми без ње губимо хришћански идентитет. Зато ми ту веру на свакој литургији исказујемо и када проузносимо Символ вере између осталог и речима: “Чекам Васкрсење мртвих и живот будућег века“.

Владика је подсетио присутне на библијске догађаје из историје спасења и Христов улазак у Јерусалим: “...Када Га је народ салвама славе дочекао, што је изазавало свејеврсни гнев код фарисеја изазван Христовом љубављу, врлином и Божанском силом. Народ је колико јуче присуствовао чуду које свет до тада није видео – Васкрсењу Лазаревом. Лазареве сестре кажу да верују да ће њихов брат васкрснути у дан суда, односно у будућности, али Христос им каже, Ја сам ту, Ја сам Васкрсење. То је поука и за нас, која нас упућује на превелику љубав Божију где је Христос и пре другог доласка, као Син Божији Васкрсава из мртвих: и праведног Лазара,и Јаирову кћи... Васкрсење јесте смисао и циљ чуда, које данашњим празником славимо, а оно се и на нас односи, да и ми верујемо да ће нас Господ и Спас наш Исус Христос Васкрснути и неће допустити да отпаднемо од Њега и Тајне спасења. Зато је за нас данашњи празник радостан, јер је Бог обеснажио смрт да постане као сан и отворио нам пут у Царство будуће, за шта човек и јесте створен, да телом и душом има живот вечни. Дозволимо Господу и Спасу нашему да уђе у наше срце, у наш разум, у ум наш, као што је ушао у Јерусалим да бисмо задобили спасење и живот вечни Васкрсењем које ћемо заједно прославити“, биле су између осталог речи Владике Јована упућене верном народу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Стара Милошева Црква је била претесна да прими све који су се причестили Телом и Крвљу Господњом са својим Еписком, након чега је братство овога светога храма приредило за њих пријем у парохијском дому. Ту су се верни окупили да и дружењем, након евхаристијског сабрања у Цркви и уз свога Владику прославе Улазак Господњи у Јерусалим - празник Цвети.

ђакон Мирослав Василијевић