ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ОРАШАЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ОРАШАЧКОГУ среду пете недеље Васкршњег поста, 6. априла 2011. године, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију пређеосвећених дарова у храму Св. архангела Гаврила у Аранђеловцу. Пре свете Литургије, свештенство орашачког намесништва је приступило светој тајни исповести, а исповедник је био високопречасни протојереј- ставрофор Милан Борота.

Лепоту и радост овог литургијског сабрања употпунила су деца из оближње основне школе, која су испунила светоархангелски храм и својим чистим устима одговарала на јектеније. Пуноћа Великопосне службе причешћа, тј. Литургије пређеосвећених дарова, пројављена је када је више од 150 деце приступило Светој Чаши, примивши причешће из руке Архијереја.

Током свете Литургије, Владика Јован се обратио сабраном народу и деци, призвавши благослов Господњи на Цркву Божију у Аранђеловцу и пожелевши плодоносан наставак Часнога поста. Једна од основних врлина којима се морамо макар у посту научити јесте смирење, јер смирењем задобијамо унутрашњи мир, а тим унутрашњим, душевним миром остварујемо мир и са Богом и са људима, истакао је Владика. У овом труду пост нам понајвише помаже, али само ако га схватимо и прихватимо као радост и као помоћ, а никако као терет и муку због одређеног одрицања и уздржања. Само правилно доживљен и пројављен пост доноси своју праву сврху, а то је покајање, очишћење и спасење кроз свето Причешће. Владика Јован је такође нагласио и значај празника Благовести, који је почетак свих празника и радост свих радости, којим је отпочет домострој спасења рода људског.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у храму Св. архангела Гаврила у Аранђеловцу

После свете Литургије у сали парохијског дома јереј Милован Ранковић је прочитао реферат на тему „Како бих описао пастирску службу- жеље и препреке“, након чега је развијена плодна дискусија о величини, смислу и искушењима пастирске службе.

јереј Александар Миловановић