Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВАУ среду, треће недеље Великог поста 23. марта 2011. године, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију

пређеосвећених дарова у храму Светог Николе у селу Сибница, уз саслужење свештеномонаштва и свештенства шумадијске Епархије.

Литургијском сабрању је претходовала Света тајна исповести свештенства космајског намесништва. Исповедник је, по благослову Епископа, био високопреподобни схи~архимандрит Јован, настојатељ манастира Тресије.

У надахнутој беседи, Епископ је поучио свој верни народ шта је пост, који је његов циљ и како треба постити. Тумачећи молитву Св. Јефрема Сирина, Епископ Јован је рекао да када човек саживи са речима ове молитве, тада доживљава духовни потрес какав само покајање изазива у човеку.

“Лењ човек је празан човек, који увек поставња питање зашто да се мења, јер не жели да се мења ...”, рекао је Владика Јован. Након причешћа свештеника и верног народа, приступило се читању реферата, који је благословом Епископа писао парох неменикућски јереј Горан Лукић, на тему “Човекољубље као Божија и људска особина”.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После прочитаног реферата, уследила је дискусија на поменуту тему, а Епископ је и овом приликом очински саветовао свештенике како да што боље врше своје пастирско служење.

Његово Преосвештенство Епископ Јован је и ове године присуствовао трдиционалном програму “Васкршњи час” који припремају и изводе ученици Основне Школе “Јелица Миловановић” у Сопоту са својим вероучитељима Јеленом Четник и Бранком Станишићем.

 

Јереј Горан Лукић