САСТАНАК АРХИЈЕРЕЈСКИХ НАМЕСНИКА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

САСТАНАК АРХИЈЕРЕЈСКИХ НАМЕСНИКА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ У суботу 15. јануара 2011. године, када наша Света Црква молитвено прославља Св. Силвестра Епископа Римскога и преподобног Серафима Саровског, Преосвећени Епископ Шумадијски Г. Јован служио је Св. Архијерејску Литургију у храму Св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

Повод за ово литургијско сабрање, поред свеопштег и сверадосног предукуса Царства Божијег, што јесте свака Света Литургија, био је састанак Архијерејских намесника шумадијске Епархије са својим Архијерејем Г. Јованом. Поред свих Архијерејских намесника, на светој Литургији су присуствовали и сви свештеници орашачког намесништва и приличан број верника Аранђеловца.

Током Свете Литургије, Владика Јован се обратио присутним верницима подсетивши на величину и значај празника Рођења Христовог, којим Црква Божија почиње свој земаљски живот. Божић нас учи и подсећа да човек није сам на земљи, већ да је у свету и међу нама увек присутан Богочовек Христос који се због нас оваплотио и од Дјеве Марије у пећини родио. Божић нас такође подсећа да је Богочовеком Христом човек отргнут из ништавила у којем се налазио и да нам је поново враћено оно ангеоско достојанство којим нас је Бог обдарио при стварању света. Божић нас још позива да усадимо мир у срца своја и да тим миром живимо, како бисмо могли и другима мир подарити. А када је мир у нама, онда смо у миру и са Богом и са човеком и са целим светом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Аранђеловцу

Након свете Литургије и послужења у дому намесника орашачког проте Миће Ћирковића, Владика је са намесницима отишао у хотел “Извор” где је и одржан састанак.

јереј Александар Миловановић