Одштампајте ову страницу

ПОЧЕТАК НОВОГ ЛЕТА ЛИТУРГИЈСКИМ БЛАГОДАРЕЊЕМ У МАРШИЋУ

ПОЧЕТАК НОВОГ ЛЕТА ЛИТУРГИЈСКИМ БЛАГОДАРЕЊЕМ У МАРШИЋУЕпископ шумадијски Г. Јован на дан Обрезања Господњег , Светог Василија Великог – Нове године, служио је Свету Архијерејску Литургију у Маршићу, уз саслужење архијерејског намесника лепеничког Сава Арсенијевића, архијерејског намесника крагујевачког протојереја ставрофора Рајка Стефановића, старешине храма Св. Ап. Петра и Павла у Јагодини Небојше Младеновића, протојереја Спасоја Јанковић и јереја Владимира Ћировића и Томислав Недељковића.

Будући да је према јулијанском календару данас први дан Нове 2011. године, Владика Јован је беседећи верном народу нагласио да је Господ дошао да спаси човека и врати га тамо где му је првобитно и било место. Рођењем Христовим, род људски није више сам. Господ наш је својим доласком осветио време, нас и сву твар и тиме препородио свет. Бог је створио време и човек се пита: „Шта је то време“? Време је увод у вечност. У наше време у коме живимо треба да уведемо Христа. Ако човек нема Бога, онда му је душа мртва. Апостол Павле нас позива да пазимо на време , јер од тога зависи да ли губимо живот вечни или га задобијамо. Ми у храму данас литургијски благодаримо за прошло време и молимо за наредну годину. У овом времену, циљ човековог живота и постојања је произнесен анђеоском песмом: „Слава Богу на висини и на Земљи мир, међу људима добра воља“. Она нас позива да живимо анђеоским животом, творећи мир и напослетку да имамо добру вољу, јер је сретан онај који је са Господом, била је поука Владике Јована верноме народу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Маршићу

Након одслужене литургије, Владика је обишао радове на изградњи парохијског дома у Маршићу, а потом је у сали маршићке основне школе одржана трпеза љубави.

јереј Владимир Ћировић