Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ У ЛАЗАРЕВЦУ

ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ У ЛАЗАРЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је на дан Светог великомученика Димитрија уз саслуживање свештенства Шумадијске епархије, служио Свету Архијерејску Литургију у граду Лазаревцу. Велелепни храм је у једном моменту био претесан да прими све оне који су желели да узму учешћа у овом торжественом сабрању.

Владика је у својој беседи говорио о правој вери која се једино у добрим делима, као таква може препознати. Подсетио нас је такође да ако желимо да будемо носиоци такве вере морамо носити свој животни крст, не крст Христов, јер Бог то од нас и не тражи, већ само свој. Преосвећени нас је у свом обраћању подсетио и на велике речи, још већег Достојевског, које кажу да и ако би истина којим случајем била ван Христа, он би се ипак определио за Христа. Морамо следовати Христу и непрекидно кроз Њега преиспитивати себе и своје поступке, а не туђе, нагласио је владика. Он је затим све присутне позвао да следују Цркви, али не Цркви као установи или једној организацији у мору других, већ Цркви као Телу Христовом и као продуженом Христу у векове.Преосвећени је на крају свог обраћања честитао славу братству храма и свима верницима ове црквене заједнице, речима пуним истинске вере, наде и утехе да ће нам Бог и наш патрон Свети Великомученик Димитрије дати све оно што нам је потребно за наше спасење и вечно живљење, ако то од Њега, својим врлинским животом и делима, будемо тражили.

Братство храма је после свете Литургије за госте припремило трпезу љубави. Након тога преосвећени владика је обишао заједницу ''Земља живих'' у Брајковцу, да би окрепио, охрабрио и утешио потребите који се тамо лече и уче истинском животу.

јереј Жељко Ивковић