ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ У БИБЛИОТЕЦИ САНУ

ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ У БИБЛИОТЕЦИ САНУУ организацији Библиотеке Српске Академије Науке и Уметности у Београду представљена је 28. септембра 2010. године књига Манастир Каленић - у сусрет шестој стогодишњици. Ова књига представља зборник радова насталих поводом научног скупа посвећеног манастиру Каленић који је у истом одржан од 5-6. октобра 2008. године  у организацији Одељења историјских наука САНУ.

Представљање књиге отпочело је у препуној сали Бибилиотеке САНУ у 13.часова поздравном беседом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована који је поздравио присутне академике, свештенство, монаштво и све присутне поштоваоце манастира Каленић. Отпочео је представљање зборника и подсетивши да нас је “Храм Пресвете Богородице Каленићке окупио 5. и 6. октобра 2008.године под свој кров да прославимо шест векова постојања манастира, његове мисије, значаја и улоге у животу Цркве и српског народа, што све лепо, научно и стручно поткрепише умни људи тада, у конаку манастира, на научном скупу од чијег рада наста овај зборник. А ево, овај други храм науке, Српска академија науке и уметности окупи нас данас под свој кров, да промовишемо исти зборник и да кажемо неку реч о њему, али и о манастиру Каленић.” Затим је говорио о животу и значају манастира кроз време од његовог оснивања до данас. Истакао је да су многи о манастиру Каленић писали кроз шест векова његовог постојања и да су настале многе књиге, путописи и записи за жељом да се сачува од заборава и осветли историја манастира и да се пронесе његова слава, истакне духовност, нагласи архитектура и покаже лепота сликарства. Оваквим досадашњим напорима придружује се и овај зборник,  за који је Владика истакао да представља велику драгоценост будући да садржи велики број нових плодоносних истраживања. Резултати тих истраживања, сабрани на једном месту, велико су богатство како за наша данашња сазнања, тако и за будућа истраживања и сазнања. Посебно је нагласио  колики је духовни значај манастир имао и колики је он и данас у нашем народу и нашој Цркви, нарочито при сусрету са разним изазовима и невољама.  

На крају је Владика Јован изразио “искрену благодарност ауторима као и Српској академији наука као организатору и свима који су препознали значај овог јубилеја и нашу идеју да га Литургијски и научно обележимо.”

Академик Јованка Калић, редовни члан Одељења за историјске науке, уредник овог зборника  упознала је све присутне са поводима за организацијом научног скупа који је одржан од 5.-6.октобра 2008. у манастиру Каленић, чији је плод овај зборник радова. Шест  стотина година овог манастира чији се јубилеј обележавао почетком 21.века први је разлог, а други потреба да се настави стопама угледних историчара, архитеката и археолога (Милоја Васића, Александра Дерока, Владимира Петковића, Светозара Радојчића, Ђурђа Бошковића, Јована Нешковића и Јована Ковачевића) са краја XIX века и спочетка XX века који су самопрегорним радом сачували од заборава и на светло светске научне јавности изнели сву лепоту нашег средњевековног градитељства.  Потреба да се још више расветли историја и значај манастира Каленић покренули су Одељење за историјске науке САНУ на овај подухват и одредили концепцију одржаног научног скупа и садржај овог зборника. Проф. др Миодраг Марковић након уводног подсећања на историјски и архитектонско-уметнички значај манастира Каленић, представио је научне радове објављене у овом зборнику нарочито посветивши пажњу радовима Радивоја Радића “Византија и Србија  на почетку XV века”, Татјане Стародубцев “Пресдставе Рођења Богородичиног и Ваведења у наосу Каленића: изузетак или плод обичаја епохе”, Јелене Ердељан “Мотив пустиње и града у сликарству припрате Богородичине цркве у манастиру Каленић”, Ивана Стевовића “Ђурђе Бошковић: дневник рада на цркви манастира Каленић”, Светлане Пејић “Греде конзоле у западном травеју каленићке цркве”. Професор је сажето упознавши присутне са овим радовима закључио да из свега реченог овај зборник завређује пажњу како стручне, тако и шире читалачке јавности.

Представљањем зборника радова “Манастир Каленић - у сусрет шестој стогодишњици” завршено је само једно поглавље тек предстојећег обимног истраживачког рада који очекује данашње и будуће генерације научних посленика.

јереј Зоран Врбашки