Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У БАЋЕВЦУ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У БАЋЕВЦУУ суботу 25. септембра 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је у храму Силаска Светога Духа у Баћевцу Свету Архијерејску Литургију.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Видо Милић и Радивоје Митровић и јереј Дејан Антић и Влада Димитријевић. На Литургији је појао хор храма “Светог пророка Илије” из Вранића али и велики број деце на опште одушевљење свих хришћана који су тога дана били у храму.

Владика је после прочитаног јеванђеља на почетку беседио о љубави коју Господ тражи од нас. Бог дарује љубав свима и то непрестано. Бог од нас тражи да га љубимо више од родитеља јер родитељи нам дарују овај живот а Бог дарује вечни живот. То не искључује нашу љубав према родитељима већ напротив, увећава. Господ од нас и тражи да поштујемо родитеље али не можемо никога волети истински ако на првом месту не волимо Бога који је страдао за нас. Управо зато, напомиње Владика, нас опомиње апостол Павле да водимо рачуна јер смо „скупом ценом плаћени“. Што више волимо Бога то га више смештамо у себе и тако се оплемењујемо постајући бољи људи. У наставку Владика је поучавао децу да буду добри, ваљани и поштени људи. Само је хришћанин онај који носи Христа у себи, а ко има Христа он је пун врлина и пре свега љубави. Само горд човек има непријатеље, а смирени нема непријатење. Владика даље моли да не меримо другога и не завирујемо у душу другога негов да преиспитујемо себе. Ако је Бог у нашем срцу лако ћемо препознати Бога у другоме човеку. Хришћанство је живот и ми данас живимо у овом свету где се не поштује ни морал ни култура већ се полази од тога као да све почиње од човека. На крају, Владика поучава да никога не презремо јер и најмања кап добра неће остати не награђена. Исто је тако и са грехом. Тако да човек пресуђује себи оном чиме живи и како живи јер хришћанин сведочи Бога својим животом и својом вером.

У току Литургије причестио се велики број деце која су са пажњом учествовала у служби и слушала беседу Епископа. Затим је уследила трпеза љубави коју су припремили баћевачки свештеници са својим парохијанима, а на крају се Владика уз благослове опростио од свештенства и верног народа који су га с љубављу испратили.

 

јереј Владимир Димић