Одштампајте ову страницу

ПРВА СМОТРА ЦРКВЕНОГ БЕСЕДНИШТВА У ПОПОВИЋУ

ПРВА СМОТРА ЦРКВЕНОГ БЕСЕДНИШТВА У ПОПОВИЋУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, 25. септембра 2010. године, одржана је прва смотра црквеног беседништва у Поповићу, Архијерејско намесништво космајско.

Свету Литургију је служио високопреподобни отац Сава, настојатељ манастира Венчац.

После Свете Литургије и заједничке трпезе љубави, смотру беседништва је уводном речју отворио надлежни парох поповићки јереј Марко Стевановић. Најпре је проповед на Спасовдан произнео настојатељ манастира Ћелије, отац Макарије, а затим је парох неменикућски, јереј Горан Лукић произнео проповед на опелу хришћанке. Господин Милан Костић из жичке Епархије говорио је “Посмртно слово архимандриту Амвросију” Епископа браничевског Хризостома, а господин Предраг Обровић из Крагујевца беседу на Духове.

После произношења беседа, уследило је предавање на тему “Жанр беседа код наших писаца у средњем веку” које је одржао проф. др. Томислав Јовановић, професор на Филолошком факултету, док је проф. др. Радомир Ракић одржао предавање на тему “Присутност православља западној хемисвери”.

После предавања, уследио је музички део програма који је извела музичка група “Завет” из Крагујевца. Присутни су могли да погледају и изложбу икона Владимира Скерлића из Аранђеловца и Ане Станчуловић из Београда.

 

јереј Горан Лукић