У СТАРОЈ ЦРКВИ ПРОСЛАВЉЕНО ОДАНИЈЕ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ

У СТАРОЈ ЦРКВИ ПРОСЛАВЉЕНО ОДАНИЈЕ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГЊегово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију, на дан оданија Преображења Господњег у Старој Цркви у Крагујевцу. Уз саслуживање протојереја-ставрофора Драгослава Степковића и јереја Владимира Ћировића и присуством многобројног верног народа, владика Јован је принео бескрвну жртву и заблагодарио Господу за све што нам је дао у што чини за нас.

Владика Јован се у беседи обратио верном народу, говорећи о значају празника код нас хришћана, и разумљивим речима објаснио им шта за нас хришћане значи празник и како хришћани треба да празнују црквени празник. Објашњавајући шта значи предпразништво, попразништво и оданије празника, владика је нагласио да постоји значајна разлика између црквених и државних празника, а самим тим и њиховог начина прослављања.

Владика нас је подсетио и да је ово дан када одајемо поштовање великом Господњем празнику Преображењу и саветовао да нам је једини пут ка спасењу, наше преображење, али никако ван црквене заједнице и да нам је спасење једино могуће у заједници Цркве, а никако самостално-индивидуално.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Старој цркви у Крагујевцу

Наши хришћани су ту веру потврдили и данас приступивши Светом причешћу у великом броју, и тако истински прихватили речи свог епископа да је кроз наш преображај - пост, покајање, молитву и причешће, засигурно могућ наш духовни препород и наше спасење.

Александар Борота, протонамесник