ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ ВЕЧЕ ПОЕЗИЈЕ У ЧАСТ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ ВЕЧЕ ПОЕЗИЈЕ У ЧАСТ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕУ препуној сали Духовног центра Саборне цркве у Крагујевцу у четвртак 26. августа 2010. године одржано је вече поезије у част Пресвете Богородице у оквиру Госпојинских свечаности.

Након отварања изложбе радова студената Академије СПЦ за уметности и консервацију из Београда којом су отпочеле Госпојинске свечаности, које свештенство Саборне цркве с благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована организује поводом храмовне славе празника Успења Пресвете Богородице – Велике Госпојине први пут ове 2010. године, сабрање посвећено Пресветој Богородици, у коме су учествовали угледни песници Крагујевца и Шумадије, представљало је наставак ових свечаности.

Након благослова Архијереја и молитве Оче наш, у име братства Саборне цркве пристутне је поздравио јереј Зоран Врбашки најавивши вечерашње учеснике – песнике: Слободанку Р. Луковић, сурдопедагога из Крагујевца, Јована Ч. Стојиловића, песника из Крагуејвца, Емилију С. Живојиновић, професора књижевности из Крагујевца, Љубомира С. Пјевчевића, песника из Ваљева и Слободана Павићевића, песника из Крагујевца. Потом је указавши на значај Госпојинских свечаности и вечерашњег сабирања песника, позвао свештеника Саборне цркве јереја Срећка Зечевића да својим Словом о Мајци Божијој отвори ово вече поезије.

После овог уводног обраћања песници су низали своје стихове и њима отварали своје, али и душе свих присутних исказујући своје најискреније мисли, жеље и молитве које су у самоћи свога стваралаштва,  упућивали Богу и Пресветој Мајци Божијој.

У част Приснодјеве казивали су своје стихове Словољубци  који су од Слова Божијег добили дар речи и који су се потрудили да као  мудри домоуправитељи разнолике благодати Божије подарени им таланат умноже.

Уз учешће Катедралног октета свети Роман Мелод и Хора младих из Крагујевца вече поезије у част Мајке Божије представљало је истински псалмопој богољубивих верника Крагујевца, који су са радошћу дочекали овакве душекорисне скупове.

 

јереј Зоран Врбашки