Одштампајте ову страницу

ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА – СЛАВА КАПЕЛЕ МАНАСТИРА НИКОЉА РУДНИЧКОГ

Пренос моштију Светог архиђакона Стефана – слава капеле манастира Никоља РудничкогСветом Архијерејском Литургијом  коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован на дан преноса моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана 15. августа 2010. године, обележена је слава капеле манастира Никоља, једног од најлепших  манастира Шумадијске епархије, који је током XVIII века био важан духовни и културни центар оног дела Србије. Историјска дешавања и превирања које се везују за период српске средњовековне државе у којем се на подручју Шумадије  издвајају посебне географске и етничке целине, као што су: Лепеница, Гружа, Јасеница, Космај, Таково и Левач, сведоче нам о значају који је Шумадија одувек имала у српској историји.

Манастир Никоље   својом постојаношћу не само да је био и остао део овог поднебља који интезивно живи од настаријих времена, него је он и данас наставак и продужетак спасоносног дела наших светих предака, који су свој живот уградили у живи и вечно непролазни  организам Богочовека Христа. Честитајући славу игуманији Евдокији и сестринству, Владика Јован је у својој богонадахнутој беседи рекао да морамо бити уз Христа и живети Христом, као што је то чинио и Свети архиђакон Стефан, који је целог себе предао Христу. Ако желимо да се удостојимо вечног венца славе којег се удостојио архиђакон Стефан, морамо следити његов пут.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Пре Литургије Владика Јован је осветио нови иконостас, поделивши  највиша одликовања дародавцима. Миодраг Јовановић из Београда за израду иконостаса одликован је орденом Светог Симеона Мироточивог, а  орденом Вожда  Карађорђа за донацију конака и летњиковца  и мермера у припрати храма, одликовани су Боривоје Јелић из Смедеревске Паланке и Миладин Ђерић из села Пласковца.

ђакон Остоја Пешић