УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ МОНАХ САВА САБРАТ МАНАСТИРА ТРЕСИЈЕ ПОД КОСМАЈОМ

УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ МОНАХ САВА САБРАТ МАНАСТИРА ТРЕСИЈЕ ПОД КОСМАЈОМ Након дуге и тешке болести и времена проведеног у болници у раним јутарњим сатима 15 маја 2010. године упокојио се у Господу монах Сава, сабрат манастира Тресије. Отац Сава рођен је давне 1921. године у малом шумадијском селу Дубона надомак Младеновца од оца Милосава и мајке Лепосаве добивши на крштењу име Властимир.

Млади Властимир пред почетак другог светског рата ступа у брак са Драгославом Митровић из Велике Крсне са којом је изродио троје деце: сина Живорада и ћерке Живадинку и Браниславу.

Пуних двадесет година Властимир је био благајник Ц.О. у свом родном селу у Дубони. Када је већ у поодмаклим годинама тешко оболео заветовао се Господу да ће ако га оздрави остатак свог живота провести у манастиру. И заиста Господ га је подигао са болесничке постеље, а он је испунио свој завет отишавши у манастир Каленић 1989. године.

Након што је неко време провео као искушеник, замонашен је од стране блаженопочившег Епископа шумадијског др. Саве (Вуковића), добивши на монашењу име Сава. У манастиру Каленићу провео је пуних десет година у разним послушањима, после чега одлази у манастир Сибницу, а након тога у чувени космајски манастир Тресије.

Будући да је манастир Павловац који се налази у подножју планине Космај у то време био упражњен, монах Сава добија послушање да се привремено стара о њему. Захваљујући труду и напорима монаха Саве манастир Павловац је заблистао како духовном тако и физичком лепотом.

После пуне две деценије проведене у манастиру, а у својој 89 години монах Сава је предао душу своју Господу коме је верно служио, да од Њега добије плату и награду за све своје трудове и подвиге.

У великом присуству верника опело новопрестављеног монаха Саве служио је у манастиру Павловац изасланик Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована синђел Сава Богдановић настојатељ манастира Венчац, уз саслужење архијерејског намесника младеновачког протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, архијерејског намесника космајског протојереја-ставрофора Љубише Смиљковића, протојереја-ставрофора Живорада Марића, протојереја Милорада Лазића, протонамесника Владана Јовановића, јереја Душка Жујевића, Ратка Аврамовића, Зорана Алексића, Горана Лукића, Марка Стевановића и ђакона Петра Лесковца.

Од блаженоупокојеног монаха Саве топлим и Богонадахнутим речима опростио се синђел Сава потсећајући све присутне вернике о величини монашког позива, о послушањима, трудовима и подвизима која прате монашки позив. Синђел Сава је нагласио још и то да је монах Сава предао душу своју Њеном Творцу, Господу нашем од кога ће примити награду за сва своја добра дела и врлине које је задобио у овоземаљском животу.

Такође нам је пренео поздраве Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Јована и потсетио нас је да и ако је наш Првојерарх био спречен да физички буде са нама, Он је са нама био духовно, молећи се Господу за покој душе новопрестављеног.

Након завршеног опела тело оца Саве је положено у порти манастира Павловац где ће остати да чека Васкрсење мртвих и живот будућег века.

У манастирском конаку за покој његове душе припремљена је трпеза и послужење за све присутне.

јереј Ратко Аврамовић