ВАНРЕДНО САОПШТЕЊЕ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве, на свом редовном заседању у Патријаршији у Београду, изражава своју дубоку забринутост и протест због најновијег угрожавања слободе и основних људских права српског народа и осталог неалбанског становништва на Косову и Метохији, израженог кроз незаконито и нецивилизовано укидање мобилне и фиксне телефоније у пределима централног Косова и другим крајевима ове јужне српске покрајине.

Албанска полиција је, наиме, уништила телефонске репетиторе у српским селима и местима где живе Срби и њихови суседи неалбанци. Такође смо дубоко забринути због угрожавања живота и ометања слободног кретања и рада Србима повратницима у селима, као што је Жач код Клине и друга места у Метохији, где се Срби прогнаници враћају на своја вековна огњишта и поново се сабирају око својих светиња.

Свети Сабор упућује апел властима државе Србије и међународној заједници присутној на Косову и Метохији, владама цивилизоване Европе и Америке, као и самим Уједињеним нацијама света, да зауставе ово и свако друго насиље над ионако напаћеним и недужним народом на овом животном простору Балкана и Европе, колевци цивилизације и изворишту духовне и материјалне културе човечанства.

Нашем православном народу на Косову и Метохији очински и братски поручујемо да остане достојанствен на својој прадедовској земљи и око својих светосавских и светолазаревских светиња.


Епископ бачки Иринеј,
портпарол Светог Архијерејског Сабора