ВЕЛИКИ ПЕТАК У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

ВЕЛИКИ ПЕТАК У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ Велики Петак, дан када је човечанство осудило Бога на смрт. То је највећи бунт у историји неба и земље. То је највећи грех у историји неба и земље. Никад невинијег осуђеника, и никад безумнијег судију свет видео није. Људи муче Онога који је дошао да нас избави од муке, предају на смрт Онога Који нам је донео живот вечни.

У јутарњим часовима Великог Петка 2. априла 2010. г. у 8 часова, у Саборном храму у Крагујевцу, Преосвећени Владика Јован, служио је Царске часове, у којима се помињу догађаји Гетсиманске ноћи, хватање Исуса, одрицање Апостола Петра, издајство Јудино, распињање на Крст.

У поподневним часовима Великог петка у 16. часова у Саборном храму Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Вечерње са изношењем Плаштанице. Плаштаница изображава Господа положеног у гроб. Она се налазила у олтару на Часном престолу. Уз певање стихире: «Тебе одјејушчагосја...» свештенослужитељи подижу Плаштаницу испод које иде Преосвећени Владика, обилазе око Престола и износе Плаштаницу на припремљен гроб на средини храма. Ово вечерње се служи у спомен скидања Тела Господњег са Крста, када су Исусови тајни ученици Јосиф из Ариматеје, назван благообразним, тј. знаменитим и Никодим, измолили дозволу од Пилата, скинули пречисто Тело Господње са крста, ради сахране.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована на Велики Петак 2010. године

Јереј Срећко Зечевић