×

Обавештење

The was a problem converting the source image.

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Galerije/Vesti/April2010/saborna

Одштампајте ову страницу

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУНа Велики Четвртак 01.04.2010.године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење свештенства Саборног храма, служио је Свету Литургију Светог Василија Великог у Саборном храму у Крагујевцу.

Евхаристијска радост је употпуњена причешћем великог броја верника.

Велики Четвртак је један од дана Страсне(страдалне) седмице у којима се Црква молитвено сећа догађаја Господњег драговољног страдања. Пред празник Пасху, у четвртак, Христос се са ученицима вратио у Јерусалим где је на тај дан, који се иначе прославља као Велики Четвртак била Тајна вечера. Исус је тада установио Свету Тајну Причешћа уз речи: "Узмите, једите; ово је тело моје." и "Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога Завета која се пролива за многе ради отпуштења грехова" (Мт. 26:26-28). Ове се речи могу чути на свакој Светој Литургији чији је централни део Свето Причешће.

У поподневним часовима Великог Четвртка са почетком у 18. часова служено је јутрење Великог Петка, на коме је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Саборног храма читао дванаест јеванђеља која говоре о страдању Христовом. На крају јутрења Епископ Јован са свештенством и верним народом целивао је и поклонио се Часном крсту, који су свештеници у току богослужења изнели на средину храма.

јереј Зоран Врбашки


{gallery}Galerije/Vesti/April2010/saborna{/gallery}