Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ОРАШАЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ОРАШАЧКОГУ петак треће недеље Васкршњег поста, 5. марта 2010. године, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију Пређеосвећених дарова у петропавловском храму у Аранђеловцу. Пре свете Литургије, свештенство орашачког намесништва је приступило светој Тајни исповести, а исповедник је био преподобни синђел Сава Богдановић, настојатељ Светоархангелског манастира у Брезовцу.

Током свете Литургије Владика Јован се обратио беседом сабраном народу, говорећи о значају и смислу поста и о два пута којима људи ходе у свету – путу уском и тешком који води у живот и путу широком и лагодном који води у пропаст. Широки пут, иако се чини да је лагодан и сигуран, ипак се временом сужава и онога који њиме иде стеже и саплиће и неминовно га води у погипао, док се пак уски пут полако али сигурно шири, пружајући ономе који њиме иде све већу сигурност и снагу и крајње спасење, јер је то Божији пут и пут свих праведника Божијих.

Управо зато, истакао је Владика Јован, време поста је време нашег поправљања и време исправљања пута живота нашега, а молитва је најбоља помоћ у томе. Поготово ова дивна молитва светог Јефрема Сирина, коју кроз цео пост свакодневно понављамо и кроз коју сагледавамо целокупну нашу духовну борбу. “Господе и Владару живота мога, дух лењости, мрзовоље, властољубља и празнословља не дај ми”! Ово су четири страсти, четири змије које трују и убијају све божанско и све људско у човеку, а међу њима предњачи лењост, из које извиру све остале страсти и погрешке наше. Лењост човека одваја и удаљује од Бога, али исто тако удаљује и од другога човека, јер када нас лењост обузме, ми смо неспособни да се боримо и за своје и за туђе спасење. Зато се морамо потрудити да кроз пост и уз помоћ поста надвладамо сваку страст и слабост нашу, а посебно лењост, истакао је Владика Јован.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После свете Литургије у сали парохијског дома ђакон Милош Ждралић је прочитао реферат на тему „Слобода и канонска послушност свештеника“, начон чега је развијена плодна дискусија о смислу слободе у Цркви и значају послушности која засигурно извире из правилног поимања слободе. Ово душекорисно сабрање Цркве у Аранђеловцу око свога Архипастира завршено је заједничком трпезом.

 

Јереј Александар Миловановић