СВЕЧАНА ЛИТИЈА ОД ЈАГОДИНЕ ДО МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕ

СВЕЧАНА ЛИТИЈА ОД ЈАГОДИНЕ ДО МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕУ суботу, 12. септтембра 2009. године, у 13:00 часова уз предвођење Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована кренула је свечана литија из Старе цркве у Јагодини до манастира Јошанице поводом прославе славе манастирске капеле Сабора српских светитеља.

Већ четврту годину заредом свечана литија устаљеном маршутом, дугом око 10 километарa, ходи кроз околна села до манастира успут позивајући и призивајући све оне који су вољни на овакву врсту молитве и подвига. Уз два краћа задржавања у Винорачи и Сиоковцу, где је прочитано Јеванђеље и узнете молитве за добробит овог краја, и краћи одмор уз послужење које су припремили добри људи из ових села свечана литија је стигла у манастир. Ту је испред манастира, како то и доликује, настојатељ манастира архимандрит Евтимије са својим братством дочекао Владику и верни народ. После краћег одмора Владика је уз саслужење свештенства и двојице ђакона служио вечерње, кад су мошти Светог великомученика Пантелејмона које су ношене у литији изнете на поклоњење вернима.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована - Литија

Како је у својој беседи Владика је рекао да је ова литија слика оне Србије када су људи у истим оваквим поворкама уз песму и молитву долазили у манастире и ту налазили свој духовни извор. И ми сада долазимо у манастир да дамо подршку овим монасима који се непрестано моле за нас. Јер монаси не презиру свет, него се моле за њега и они су само бољи хришћани од нас.

 јереј Миломир Тодоровић