Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА БЕЛИЧКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА БЕЛИЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ среду, 8. априла, шесте недеље Великог поста, када Света Црква прославља Сабор светог архангела Гаврила, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Литургију Пређеосвећених Дарова, уз саслужење јагодинског свештенства, монаштва и тројице ђакона у храму Светог апостола и јеванђелисте Луке у селу Ракитову поред Јагодине.

Како то по обичају већ и бива Светој Литургији је претходила исповест свештенства, а исповедник је по благослову Владике био игуман манастира Свети Лука високопреподобни архимандрит мр Алексеј (Богићевић).

На самој Светој Литургији Владика је за досадачњи труд и залагање произвео у чин протојереја пароха ракитовског о. Зорана Симоновића, и истакао да је ова награда припада не само њему него и свим парохијанима и члановима локалне заједнице и да само уз узајаман труд и залагање ова локална Црква може да узраста. Оно што је још више вредно помена је велики број присутне деце (преко 200 деце), која похађају часове верске наставе и њихово активно учешће на Служби, кроз одговарање и певање до присаједињења са Христом у Царству Божијем.

У својој беседи Владика је пожелео да Господ, у чије смо се име сабрали и у чије смо се име и причестили, нам помогне да будемо бољи људи бољи хришћани јер Бог то и жели само ми морамо да уложимо доста труда, доста подвига. Јер бити православан значи бити увек у подвигу. Ово је време поста када треба да мобилишемо наше снаге посебно да не осуђујемо друге. Како кажу Свети Оци ко прича тај расипа а ко ћути тај сабира. Јер ће многоглагољив човек да говори о другом не само оно што јесте него и оно што није. А то ради зато што није зауздао језик свој. Како каже апостол Павле она који мисли да је побожан а не заузда језик свој његова је побожност лажна. Онај који напада другога човека не напада њега него Бога у њему. Зато су ово дани Великога поста када свако треба да гледа испред себе и да преиспита себе.

Беседа епископа Јована

После Службе приступило се трпези љубави коју је љубазни домаћин о. Зоран, парох ракитовски са својим парохијанима припремио.

Част да ове године припреми темат на тему: ''Блажен је онај који буде јео обед у Царству Божијем'' је имао парох глоговачки о. Слободан Радивојевић, чији је рад Владика похвалио и после чега је наступила врло плодотворна дискусија која свакако само може да буде на корист како свештеницима тако посредно и њиховим парохијанима.

Вредно је поменути да је у улози домаћина дискусији присуствовао господин Миодраг Николић, власник фабрике електроматеријала '' Феман '' у чијим просторијама у Јагодини је и прочитан овај темат. Иначе господин Николић је такорећи данас био двоструки домаћин јер је он и ктитор и задужбинар храма Светог Луке, па је уз трпезу после Литургије примио и угостио Владику и свештенство у својој фабрици.


Ђакон Миломир Тодоровић