Чланци поређани по датуму: понедељак, 10 мај 2010

ЛИТУРГИЈА У ЖАБАРИМА КОД ТОПОЛЕ Владика Јован – Господ је страдао за нас да би смо живели вечно

На дан Св. Апостола и евангелиста Марка, 8. маја 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Жабарима код Тополе. Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј - ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник космајски Љубиша Смиљковић, са свештеницима и ђаконима епархије шумадијске.

ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТОГ АПОСТОЛA И ЈЕВАНЂЕЛИСТA МАРКА У СЕЛУ ВУЧИЋУ НАДОМАК РАЧЕУ шумадијском селу Вучићу надомак Раче на дан Светог апостола и јеванћелисте Марка, мештани овог села су литургијским сабрањем по први пут прославили храмовну славу. Свету Литургију су служили протојереј Љубиша Ђураш, архијерејски намесник Рачански, протојереј Велибор Јовановић, парох сарановачки, јереј Радивоје Стојадиновић, парох сипићки и ђакон Дејан Шишковић.

ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА МАНАСТИРА КАСТАЉАНАВековима тако стоји и пркоси времену. Вековима се иза зидина не чује умилни глас монаха. Вековима се свод небески (купола) обрушио на свод земаљски и ту негде нестао. Само зидине говоре да је ту била богомоља, да је овде некада бујао живот. Олтарска врата широм отворена, а на жртвенику венац прави изникла купинова лоза. Освануо је и овај осамство и неки кастаљански Ђурђевдан, тужнији од оног пре 800, а срећнији од оног пре педесет година.

ВЛАДИКА ЈОВАН – ПРАВИ СЛЕДБЕНИК ХРИСТОВ ЈЕ ОНАЈ КОЈИ ХОЋЕ И ЖЕЛИ ДА ЖИВИ ПОБОЖНОЊегово Преосвештенство Епископ шумамадијски Г. Јован служио је 7. маја 2010. година Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.