Чланци поређани по датуму: септембар 2020

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИУ среду, 30. септембра 2020. године, када наша Света Црква слави Свете мученице Веру, Наду, Љубав и мајку им Софију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница.

Епископу су саслуживали протојереј Саша Антонијевић, јереј Милош Ђурић, ђакон Александар Ђорђевић, а чтецирали су вероучитељи Марко Гаљак и Стефан Радисављевић.

ЕПИСКОП ЈОВАН: “ДА ПОМОГНЕМО ХРИСТУ КАО САРАДНИЦИ БОЖИЈИ, ДА МУ ПРЕДАЈУЋИ ГРЕХЕ СВОЈЕ ПРЕДАМО И СЕБЕ“У уторак, 29. септембра 2020. године, када наша света Црква прославља и празнује преподобног Доротеја и Кипријана, као и свету великомученицу Јефимију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован молитвено је посетио свештенство и вернике храма Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу.

Епископу су током свете Литургије саслуживали: протонамесник Александар Јовановић, протонамесник Александар Сенић, јереј Марко Вуксановић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Урош Костић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ И СЕМИНАР СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСКОГ И КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВАУ понедељак, 28. септембра 2020. године, када прослављамо Светог великомученика Никиту, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Димитрија у Лазаревцу.

Епископу су саслуживали: јеромонах Доситеј (Радивојевић), протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

ОТАЦ ДОСИТЕЈ ХИЛАНДАРАЦ - ПОСЛУШНОСТ НАС ЧИНИ СИНОВИМА“Наше је да постанемо жижак, а на Домаћину где ће да постави светиљку...”, каже поред осталог отац Доситеј Хиландарац, игуман Манастира Ћелије Колубарске, говорећи о градитељској и духовној обнови Манастира Светог Георгија код Лајковца - спомен-костурницe за неколико хиљада војника изгинулих у њеној околини током Колубарске битке 1914. године.

Казује о искуству монашког живота, о духовном пламену који расејава наша царска Лавра Хиландар. Како оцењује догађаје у Црној Гори. Како оцењује духовно стање српског народа данас. Питали смо и о молитви, служењу, љубави, као и o сећањима на духовне горостасе у лику једноставних људи, монаха, које је сретао, а које ће слушаоцима бити на духовно укрепљење и утеху. Чућете како се заиста осећа помоћ Пресвете Богородице.

ПРАЗНИК УЗНОШЕЊА ЧАСНОГ КРСТА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У СВЕТОУСПЕЊСКОМ САБОРНОМ ХРАМУУ суботу, 26. септембра 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свечано празнично бденије у спомен празника Часног Крста – молитвеног сећања на два значајна догађаја хришћанске повести – проналазак Голготског крста и његов повратак из Персије у Јерусалим.

На сам празник Часног Крста, Његово Преосвештенство Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу уз саслуживање братства храма.

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ОРГАНИЗОВАЛА ПОДЕЛУ КЊИГЕ “СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ – ЛЕК БЕСМРТНОСТИ”У недељу 27. септембра 2020. године, на празник Воздвижења Часног Крста – Крстовдан, братство храма Успења Пресвете Богородице организовало је поделу књиге Његовог Преосвештенства Епископа бачког Г. др Иринеја (Буловића) “Свето Причешће – лек бесмртности”, коју је аутор даривао браћи и сестрама у Епархији шумадијској.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА И ОСВЕЋЕЊЕ ЖИВОПИСА У БАРАЈЕВУУ суботу, 26. септембра 2020. године, Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је у храму Преноса моштију светог Николаја у Барајеву, где га је дочекао велики број верног народа са децом.

Епископу су саслуживали: духовник манастира Драча игуман Онуфрије (Вранић), протојереј-ставрофор Видо Милић, протојереј-ставрофор Драгиша Топаловић, протонамесник Владимир Димић, јереј Огњен Козлина, јереј Жељко Јовановић, протођакон Дамјан Божић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован (Прокин) и јерођакон Василије (Старовлах).

ЕПИСКОП ЈОВАН: “БУДИМО У КРИЛУ МАЈКЕ БОЖИЈЕ, ПА ЋЕ СЕ ОНА МОЛИТИ ЗА НАС”У петак, 25. септембра 2020. године, када наша света Црква прославља светог свештеномученика Автонома и Оданије Рођења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Урош Костић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈУ четвртак, 24. септембра 2020. године, када прослављамо преподобну Теодору Александријску, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Рачи крагујевачкој, архијерејско намесништво рачанско.

Епископу Јовану су саслуживали: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Радосав Глишић и јереји Младен Ђурановић и Ивица Камберовић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Марко Арсенић.

Ниче кров на конаку Манастира Ћелије КолубарскеНа конаку Манастира Ћелије код Лајковца следеће седмице почињу радови на подизању крова, рекао је за Радио Слово љубве игуман ове древне светиње у обнови, отац Доситеј Хиландарац.

Разговор са оцем Доситејем о градитељској и духовној обнови ове чудесне светиње која похрањује кости неколико хиљада мученика пострадалих у Великом рату, о искуству монашког живота и духовном пламену који расејава наша царска Лавра Хиландар, као и поуке о молитви, служењу, љубави, вредне како за монаштво, тако и за живот лаика, чућете у "Специјалу" у понедељак, 28. септембра, у 15.30 часова.

ОДРЖАН СЕМИНАР СВЕШТЕНСТВА ОРАШАЧКОГ И ОПЛЕНАЧКОГ НАМЕСНИШТВАПо благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а под покровитељством Управе за сарадњу са црквом и верским заједницама 23. септембра у црквеној сали Храма Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу одржан је семинар за свештенство орашачког и опленачког намесништва.

Предавање на тему “Основе психопатологије кроз перспективу здравог развоја” представиле су психолози Марија Шевар Вукашиновић и Сања Живковић.

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У МЕЂУЛУЖЈУДана 22. септембра 2020. год. када наша Црква прославља и празнује Свете праведне богородитеље Јоакима и Ану, Светог мученика Севиријана и спомен Светих отаца Трећег Васељенског сабора, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је поводом храмовне славе Свету Архијерејску Литургију у храму Светих праведних богородитеља Јоакима и Ане у Међулужју.

Пре евхаристијског сабрања Епископ Јован је освештао продавницу и палионицу свећа у порти овог велелепног храма.

ПРОПОВЕД ЕПИСКОПА ЈОВАНА НА ЛИТУРГИЈИ СЛУЖЕНОЈ У КАРАЂОРЂЕВОЈ ЦРКВИ У ТОПОЛИ НА ПРАЗНИК РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕУ име Оца и Сина и Светога Духа, помаже вам Бог, браћо и сестре!

Нека је благословена ова Света Литургија коју служимо у храму који је посвећен управо празнику Рођења Пресвете Богородице. Нека је срећна слава храму, братству, Општини ове дичне Тополе и нека Мајка Божија свима нама помогне да останемо на путу Божијем – на путу њеног Сина и нашег Господа Исуса Христа.

Данас је заиста велики празник и велика радост, браћо и сестре. Овај дан је велики за читаву васељену, јер се данас рађа најчудеснија личност која је ходила овом трошном планетом, после Господа нашег Исуса Христа. То је управо Пресвета Богомајка. У тропару који смо малопре чули, али који смо почели да певамо пре два дана и певаћемо још неколико, каже се: “Твоје Рођење, Богородице Дјево, објави радост целој васељени, јер из тебе засија Сунце Правде Христос Бог наш, који разруши прародитељску клетву, даде благослов, а уништивши смрт, дарова нам живот вечни”. Читава догматика, читава теологија, читава побожност – све је сажето у овој краткој песми! У рођењу Пресвете Богомајке је почео да се испуњава завет Божији. Пресвета Богородица је постала најсветије и најсветлије оличење чистоте које је човечанство принело Богу.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ СЛАВЕ КАРАЂОРЂЕВЕ ЗАДУЖБИНЕ У ТОПОЛИУ понедељак, 21. септембра 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у задужбини вожда Карађорђа Петровића посвећеној Рођењу Пресвете Богородице у Тополи поводом обележавања црквене славе.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Драгомир Ракић, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Ђорђе Радишић, протојереј-ставрофор Слободан Богојевић, протонамесник Марко Стевановић и Обрад Видаковић, протођакон Иван Гашић, ђакон Стеван Илић и јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин).

РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ- СЛАВА ЦРКВЕ У ЂУРЂЕВУДан Рођења Пресвете Богородице је један од оних дана када се верни народ села Ђурђева највише окупља око своје цркве. То није ни мало чудно, јер је тај исти народ цркву у своме селу посветио овом дивном догађају икономије нашега спасења, а то је светли, свети и радосни празник Рођења Најсветије Мајке Божије.

Милост Божија је ове године дала да Њен празник прославимо по дивном летњем дану служећи Свети Литургију Богу у Тројици Слављеноме. Свету Литургију су служили: протојереј Велибор Јовановић из Вучића, протонамесник Миломир Васиљевић из Вишевца и ђакон Марко Арсенић из Лапова.

РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ТОРЖЕСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕНО У ВЕЛИКИМ КРЧМАРИМАНема веће радости него када се неко роди, а колика је тек радост на Небу и на земљи када се рађа Спаситељка света и Мати Божија. Свако ко је данас посетио цркву Рођења Мајке Божије у Великим Крчмарима осетио је ту благодатну радост.

О. ДОСИТЕЈ ХИЛАНДАРАЦ: ЉУБАВЉУ ИСПУЊАВАЈМО ЗАПОВЕСТИ БОЖИЈЕУ недељу 15. по Духовима, 20. септембра 2020. године, на дан молитвеног спомена св. мученика Созонта, св. апостола Евода и Онисифора, св. мученика Евпсихија и св. Јована епископа новгородског, у манастиру св. Георгија у Ћелијама код Лајковца у Епархији шумадијској, свету Литургију служио је игуман светиње јеромонах Доситеј Хиландарац.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВИШЕВЦУУ недељу пред Воздвижење Часног Крста, 20. септембра 2020. године, када наша Света Црква уједно слави и Светог Созонта, Епископ Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Вишевцу у склопу које је крстио и малу Јоану, ћерку г. Александра и Марије Сенић, ктитора конака у порти овог храма.

Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесници Горан Живковић и Влада Бранисављевић, као и протођакон Иван Гашић, јерођакон Василије Старовлах и ђакон Марко Арсенић.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА СЛУЖЕНА У МЛАДЕНОВЦУУ недељу 20. септембра 2020. год. у вечерњим часовима, уочи празника Рођења Пресвете Богородице – Мале Госпојине, служена је Света Тајна Јелеосвећења у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу. У претходних седам година ова Света Тајна је служена на Велику среду и уочи празника Светог великомученика Пантелејмона, но ове године то није био случај због ограничења условљених епидемиолошком ситуацијом.

Страна 1 од 9